Talenstudie voor jou

 • Alumniverhalen

  Na de studie: het verhaal van Eva

  “Met een talenstudie viel ik op bij potentiële werkgevers.”

  Eva had als klein meisje al de droom om journalist te worden. Naast een opleiding Journalistiek heeft ze ook de bachelor Franse Taal en Cultuur en de master Letterkunde afgerond. Inmiddels werkt ze als Contentspecialist bij de communicatieafdeling van de universiteit waar ze studeerde.

  Van studie tot beroep

  “Van kinds af aan was het mijn droom om journalist te worden. Dus toen ik werd ingeloot voor de School voor Journalistiek in Utrecht besloot ik daar vol voor te gaan. Toen ik na vier jaar mijn bachelor cum laude afrondde was ik vrij jong. Eenentwintig pas. Ik had door stages bij de Volkskrant en het Algemeen Dagblad behoorlijk wat krantenervaring opgebouwd en kon daar ook als freelancer voor blijven werken, maar ik vond het te snel gaan om op die leeftijd fulltime voor mezelf te beginnen. Daarom besloot ik het schrijven te combineren met de studie Franse Taal en Cultuur op de Radboud Universiteit. Frans was altijd al een passie van me en ik was ook wel benieuwd naar hoe de universiteit me überhaupt zou liggen. Na mijn bachelor en master ben ik gelijk de journalistiek ingerold. Na bij De Gelderlander te hebben gewerkt, ben ik inmiddels werkzaam als Contentspecialist bij de Radboud Universiteit.”

  Bachelor Franse Taal en Cultuur

  Hoe was het voor Eva om na de bachelor Journalistiek Frans te gaan studeren op de universiteit? “Ik vond de opleiding Franse Taal en Cultuur echt een te gekke ervaring. Ik had sinds de middelbare school geen les meer gehad in die taal. Het was dus wel even wennen en best spannend om op de universiteit ondergedompeld te worden in het Frans. Hierdoor heb ik er juist veel aan gedaan om het niveau bij te benen en ook heel veel kunnen leren.” Eva heeft nog een tip voor beginnende talenstudenten: “Wees niet bang om de taal te spreken! Je zult zeker fouten maken, maar daar leer je juist van.”

  Talenstudie meerwaarde op de arbeidsmarkt

  Wanneer we Eva vragen naar vooroordelen over haar studie, ontkracht ze deze graag. “Het bekendste vooroordeel over mijn studie is dat je docent wordt. Dit kan ik al ontkrachten door wat ik nu doe. Met een talenstudie viel ik juist op bij potentiële opdrachtgevers. Tijdens mijn sollicitatie bij de krant vroegen ze direct of ik ambities had om correspondent in Parijs te worden. Het valt op omdat niet veel mensen Frans spreken, terwijl het wel een echte wereldtaal is.” Voor jongeren die twijfelen over het kiezen van een (talen)studie heeft ze het volgende advies: “Volg je hart! Ik heb dat ook gedaan. Je kunt gaan voor baanzekerheid, maar ik vond het het allerbelangrijkste om iets te gaan doen wat ik écht leuk vond. Daarbij heb ik nog nooit zonder werk gezeten. Ik ben zelfs van de ene in de andere baan gerold.”

  Toekomstplannen

  Eva zit op dit moment prima op haar plek, maar hoe zit het met haar toekomstplannen? “Ik zit hier momenteel op mijn plek. Ik denk dat het voor een communicatieteam een aanvulling is als er ook iemand met een journalistieke achtergrond bij betrokken is. Daarnaast is de universiteit een fijne werkgever en een vertrouwde organisatie, dus dat vind ik voor nu ook wel heel prettig. Op dit moment gebruik ik mijn Frans niet heel actief in mijn werk, maar het zou me wel heel tof lijken om ooit – als ik een stuk ouder ben – als Frankrijkcorrespondent aan de slag te gaan. Ondertussen werk ik op vrijdagen verder aan mijn eigen bedrijf Club Créatif. Ik teken, verkoop mijn illustraties en ben freelance journalist voor kranten.”

  >Wil jij ook iets met Frans doen? Bekijk de mogelijkheden.