Talenstudie voor jou

 • Alumniverhalen

  Na de studie: het verhaal van Sara

  “Veel dingen leer je door te doen. Je kunt dus na een talenstudie nog veel kanten op.”

  Talen leren sprak Sara altijd al aan. Zo leerde ze in de zomervakanties op de middelbare school eens morsecode en verdiepte ze zich graag in talen en culturen waar ze nog niet het fijne van wist. Haar keuze voor een talenstudie was snel gemaakt. Ze wilde zich verdiepen in een cultuur die totaal anders zou zijn dan de Nederlandse. Zo kwam ze uit bij Koreastudies in Leiden. Nu ze werkt als marketingcommunicatiemedewerker bij het Koreaanse bedrijf Hankook Tire, komt haar talenkennis nog elke dag van pas.

  Liever dóen dan alleen maar leren

  Sara is naar eigen zeggen meer van het doen dan van het leren uit boeken. Mede daarom trok een talenstudie haar. “Naast de theoretische vakken, leer je ook vloeiend communiceren in een andere taal. Dat zijn praktische skills die je direct kunt toepassen”, vertelt ze enthousiast. Verder heeft ze tijdens haar studie vaak de praktische kant op gezocht. “Ik heb bijvoorbeeld veel commissiewerk gedaan en was mentor. Ook daar doe je skills op die je later in je werk kunt gebruiken.”

  Ook vond Sara het geweldig om naar het buitenland af te reizen. Ze volgde vanuit de Universiteit Leiden een zomerprogramma in Korea. Daarnaast studeerde ze zeven maanden aan de Sungkyunkwan University in Seoul.

  Reizen en werken

  Na haar bachelor besloot Sara om te gaan reizen en werken. Ze vertrok naar Korea en heeft daar 1,5 jaar gewoond en gewerkt. Ze had er allerlei baantjes. Zo werkte ze voor het multicultuur-museum. Sara vertelt lachend: “Daar vertelde ik dan in een traditionele klederdrachtoutfit over klompen en tulpen.” Maar ze deed ook heel andere dingen. Ze gaf bijvoorbeeld Nederlandse en Engelse bijles. Later reisde ze door naar andere landen, zoals Australië, om ook daar te werken en genieten.

  “Wat ga ik nu doen?”

  Toen Sara in 2018 terug naar Nederland kwam, stond ze opnieuw voor de keuze “Wat ga ik nu doen?”. Proactief als ze is, ondernam ze snel actie. Ze zocht contact met anderen die Koreastudies hadden gestudeerd en nu aan het werk waren. Eén van hen werkte voor een bedrijf dat carrièrebeurzen organiseerde voor Koreaanse bedrijven die Nederlandse werknemers zoeken. “Mag ik eens met je manager spreken om haar om advies te vragen?”, vroeg Sara diegene. De manager bood Sara direct een tijdelijke baan aan vanwege haar Koreaanse taalvaardigheid.

  Door die eerste werkervaring wist Sara nog beter wat haar aansprak in een baan. Ze zocht een baan waarin ze niet alleen op kantoor zou zitten. Het liefst iets in het bedrijfsleven. Via via kwam ze terecht bij Hankook Tire: een Koreaanse fabrikant van banden voor onder meer auto’s en raceauto’s. Zij zochten een breed georiënteerde marketingcommunicatie-medewerker. Sara vervult die functie tot op de dag van vandaag met veel plezier.

  Van zakelijke reizen organiseren tot marketingcampagnes

  “Het leuke is dat mijn takenpakket heel breed is”, vertelt Sara. “Onder marketing valt bijvoorbeeld evenementen organiseren, sponsorships vormgeven en ook campagnes opstellen met klanten. Hankook Tire is bijvoorbeeld sponsor van Real Madrid en één keer per jaar organiseren we een reis naar die voetbalclub. Ik regel daar dan alles voor.”

  Of Sara veel Koreaans spreekt voor het werk? Dat valt mee. “Maar,” zo benadrukt ze, “het is wel handig dat ik de cultuur ken en de taal spreek, omdat ik met mensen uit Korea samenwerk. Zo heb ik vorig jaar zeven weken op het hoofdkantoor in Korea gewerkt. Dan is mijn achtergrond een pre.”

  Werken in Korea?

  Laatst kreeg Sara het aanbod om een jaar naar Korea te gaan voor haar werk. Toch zei ze daar na een tijdje nadenken “nee” op. “Het was fijn om zeven weken in Korea te werken. Ik heb er 2,5 jaar gewoond en vind het een leuk land met fijne mensen. Maar Seoul is ook een grote stad, waar je hutje mutje in de metro staat. Ik ga er graag naartoe op reis, maar hoef er niet meer zo nodig te wonen.”

  Ontdek welke kant jij op wilt

  Wat Sara vooral heeft geleerd van haar carrièrepad? “Dat het belangrijk is om ervaring op te doen en je er tijdens je studie in te verdiepen welke kant je op wilt. Doe bijvoorbeeld commissiewerk, volg een leuke minor en bezoek het land. Dat geeft je een breder beeld en helpt om te bepalen wat je wilt.”

  Ze benadrukt: “Veel dingen leer je door te doen. Je kunt dus na je talenstudie nog heel veel kanten op.” Daar is Sara zelf het levende bewijs van.

  >Wil jij ook iets met Koreastudies? Bekijk de mogelijkheden.