Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Fleur

  “Kies een studie waar je gepassioneerd over bent.”

  “Deze studie leek wel gemaakt voor mij. Al mijn interesses komen erin samen”, vertelt Fleur (19) enthousiast. Ze is eerstejaars studente Griekse en Latijnse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit en heeft het daar erg naar haar zin. Toch had ze lange tijd zelf niet gedacht dat ze voor deze studie zou kiezen. Ze besloot haar hart te volgen en te doen wat haar het beste ligt. Een keuze waar ze nog steeds erg blij mee is!

  Taal, geschiedenis, cultuur en filosofie

  Grieks en Latijn waren op de middelbare school al Fleurs lievelingsvakken. Ze koos dan ook beide talen in haar vakkenpakket in de derde klas. Maar klassieke talen studeren? Dat overwoog ze niet meteen als een serieuze optie. In de vierde klas bezocht ze open dagen voor opleidingen als psychologie en filosofie… en van Griekse en Latijnse Taal en Cultuur. Het hele vakkenpakket sprak haar direct aan: taal, geschiedenis, cultuur en filosofie. Dit moest dé opleiding worden.

  Veel aandacht voor cultuur

  “In het eerste jaar lag de focus vooral op de talen Grieks en Latijn onder de knie krijgen”, vertelt Fleur, “dan kun je later namelijk ook verdiepende werken gaan lezen. Ook voor cultuur is veel aandacht. Zo volg ik vakken als archeologie, mythologie en oude geschiedenis. Daarnaast bestuderen we meesterwerken uit de Klassieke Oudheid. Ik lees nu bijvoorbeeld teksten van Plato en Ovidius. Die laatste is mijn favoriet, omdat hij veel humor en spot gebruikt in zijn werk.”

  Steeds beter in de taal

  Fleur was altijd al een echte ‘alfa’. Maar grappig genoeg is Griekse en Latijnse Taal en Cultuur best wel een exacte studie. “Je kunt het analyseren van teksten op twee manieren aanpakken: op basis van taalgevoel of door – op een bijna exacte manier – te puzzelen met grammatica. Leuk om te zien hoe elke student dat weer anders aanpakt! Maar hoe je het ook aanpakt, je zult merken dat je snel veel vlotter door Griekse en Latijnse teksten heen komt. Ook bij mezelf merk ik een enorme vooruitgang. Heel gaaf!”

  Bijles geven

  Ook in haar vrije tijd leest Fleur graag. “Maar dan wel liever fantasyboeken, juist omdat ik voor mijn studie al veel serieuze literatuur lees.” Verder geeft Fleur bijles aan middelbare scholieren. “Ik ben zelf heel enthousiast over de klassieke talen en vind het leuk om iets van dat enthousiasme over te dragen op leerlingen. Ik maak er dan een sport van om de stof interessant en relevant voor hen te maken. Zo laat ik leerlingen soms zien dat Latijnse woorden een relatie hebben met moderne talen zoals Engels. Misschien wil ik later wel voor de klas staan. Maar aangezien ik pas in mijn eerste jaar zit, heb ik nog genoeg tijd om me ook in andere opties te verdiepen.”

  Kies waar je passie voor hebt

  Wat Fleur andere studiekiezers wil meegeven? “Kies iets waar je gepassioneerd over bent. Houd je daarbij niet te veel bezig met wat je precies wilt worden over vijf of tien jaar. Kies liever iets waar je je goed bij voelt; dan kun je ook een baan vinden die je past. Verder zit je nooit vast aan alleen de opleiding die je kiest. Zo kun je bij veel talenstudies ook vakken volgen van andere opleidingen. Je kunt dus altijd nog je kennis verder verbreden.”

  > Wil je ook iets met Grieks en Latijn doen? Bekijk de mogelijkheden.