Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Gwyneth

  “Al mijn interesses komen samen bij Literature & Society.”

  “Mijn studie is haast een verlengstuk van mijn grootste hobby: lezen”, vertelt Gwyneth (21) lachend. Ze studeert Literature & Society aan de VU en verdiept zich daarvoor uitgebreid in Engelse literatuur. “Lezen deed ik altijd al graag, vooral fantasyboeken. Deze studie is natuurlijk wel wat anders: we zijn bezig met literatuur en bestuderen vooral de diepere laag van een tekst. In romans, maar ook in gedichten en zelfs stripboeken. Daardoor ben ik heel anders naar literatuur gaan kijken.”

  Kiezen wat je leuk vindt

  Boeken lezen is al zolang als Gwyneth zich kan herinneren haar grote hobby. “Ik had op de middelbare school al veel literatuuronderwijs. Daarnaast las ik in mijn vrije tijd nogal wat boeken. Ik heb mijn opleiding gekozen op basis van wat ik leuk vind. Je bent met een studie minstens drie jaar dagelijks bezig. Dan moet je wel iets kiezen waar je veel plezier uit haalt. Gelukkig zit dat bij Literature & Society voor mij wel goed.”

  Meer dan alleen boeken

  Maar Literatuur en Samenleving gaat over meer dan alleen boeken lezen. Gwyneth vertelt: “We bekijken allerlei soorten literatuur en je wordt gestimuleerd om van iedere tekst je eigen interpretatie te geven. Daarbij krijgen we ook vakken over geschiedenis en cultuur. Steeds wordt de link gelegd tussen literatuur en de maatschappij. Zo komen al mijn interesses samen in de studie.”

  Alles in het Engels

  Omdat Gwyneth het tweetalig vwo heeft gedaan, was ze al wel gewend aan lessen in het Engels. Maar ook als je op een Nederlandstalige school hebt gezeten, hoef je je geen zorgen te maken. “In de eerste periode heb je een aantal vakken om je Engels te verbeteren. Doordat alle colleges en discussies in het Engels zijn, gaat je taalniveau snel omhoog. Omdat ik zo veel Engels spreek, vind ik het soms zelfs lastig om in het Nederlands op een bepaald woord te komen. Daarom gooi ik weleens Nederlands en Engels door elkaar.”

  Creatief schrijven

  Gwyneth zit nu in het tweede jaar van haar studie, dus ze is nog niet heel erg bezig met haar toekomstige beroep. Wel weet ze al welke master ze wil gaan volgen: Schrijven en Vertalen. Die past mooi bij haar interesse voor creatief schrijven. Gwyneth voegt daaraan toe: “Misschien wil ik ooit een eigen boek schrijven, maar op een andere manier met boeken werken lijkt me ook wel wat. Bijvoorbeeld bij een uitgeverij!”

  Salt Lake City

  Naast haar studie speelt Gwyneth volleybal, leest ze (heel verrassend!) graag boeken en houdt ze van reizen. Dat laatste kan ze ook volop doen als ze volgend jaar een half jaar in Salt Lake City gaat studeren, iets waar ze erg naar uitziet. Haar moeder vindt dat overigens nog best spannend. “Ze vraagt zich soms af of ik daarna nog wel Nederlands kan spreken als ik zo veel in het Engels ondergedompeld word”, vertelt Gwyneth lachend. Er staan Gwyneth dus straks voor de zekerheid heel wat Nederlandse skypegesprekken met het thuisfront te wachten.

  Wil jij ook iets doen met literatuurwetenschap? Bekijk de mogelijkheden.