Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Ina

  “Het is verbazend hoeveel je na twee jaar Russisch studeren al kunt.”

  De Russische taal en cultuur zijn Ina (23) niet onbekend. Ze is tweetalig opgevoed door haar Nederlandse vader en Wit-Russische moeder en heeft altijd al een grote interesse gehad voor Rusland en Oost-Europa. Toch koos ze na het vwo eerst voor een studie die aansloot op haar exacte vakkenpakket. Na twee jaar kwam ze daar op terug. Ze wilde de opleiding volgen waar ze écht blij van werd: Russische en Slavische Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

  Veel verschillende onderwerpen

  Wat Ina zo leuk vindt aan de studie? “Eigenlijk alles!”, roept ze enthousiast. “De opleiding bestaat uit vakken over taal, literatuur, cultuur, geschiedenis en politiek. Ik vind echt het hele pakket leuk.” Ook is ze verbaasd over wat je allemaal leert tijdens de studie. Ina sprak zelf al behoorlijk wat Russisch, maar de meeste anderen niet. “Het is verbazingwekkend hoe goed mijn studiegenoten na één jaar al Russisch spraken. Zelf heb ik ook veel nieuwe dingen geleerd over de taal en het land.”

  Passie voor reizen

  Een van de leukste ervaringen vond Ina het studieverblijf in Sint-Petersburg, waar de studenten zes weken les kregen aan het Nederlands Instituut. Dat hun verblijf samenviel met het WK voetbal in Rusland, maakte het extra bijzonder. Ina plakte er een reis met de Transsiberië Express aan vast, waardoor ze in een paar weken heel Rusland van West tot Oost doorkruiste. “De plekken die we onderweg aandeden, waren heel verschillend. Dat was fascinerend om te zien.”

  Toekomstplannen

  Volgend jaar wil Ina in haar tussenjaar nog meer rondreizen. Daarna wil ze wel een master in Moskou volgen. “Het is wel spannend om een complete opleiding in het Russisch te volgen, maar het is natuurlijk erg goed voor mijn vakkennis en taalniveau om volledig in de Russische taal en cultuur ondergedompeld te worden.”

  Keltische harp, Sovjetfilms en reizen

  Wanneer Ina niet aan het studeren of reizen is, maakt ze graag muziek op de Keltische harp. Verder kijkt ze graag films. Ina vertelt: “Mijn lievelingsfilm gaat over Ivan de Verschrikkelijke die door de tijd reist en teruggaat naar de Sovjettijd. Ik vind het vooral leuk dat daar veel grapjes in zitten die je eigenlijk alleen begrijpt als je Russisch studeert.”

  Veel vraag naar Ruslandexperts

  Ina maakt zich geen zorgen over het vinden van een baan na haar studie. “Soms komen er op de universiteit werkgevers langs die op specifiek zoek zijn naar studenten Russisch. Er is in het bedrijfsleven blijkbaar veel vraag naar mensen die de taal goed spreken”, vertelt Ina. Zo’n soort baan spreekt haar wel aan, of anders een functie als tolk. “In ieder geval wil ik iets met de Russische taal doen. En het lijkt me geweldig om een tijd in Rusland te wonen en te werken.” Het verblijf in Sint-Petersburg smaakte in die zin zeker naar meer.

  > Wil jij ook iets met Russisch doen? Bekijk de mogelijkheden.