Logo Universiteit Utrecht

Talenstudie voor jou

 • Interviews

  Een talenstudie is wel voor Wouter

  “Een talenstudie is een dappere keuze. In positieve zin.”

  Als kind was Wouter gek op Frankrijk. Hij vond de taal mooi en Parijs was zijn favoriete stad. Met kunst had hij toen nog niet bijzonder veel. Dat terwijl het tijdens zijn studie Franse Taal en Cultuur in Nijmegen juist de kunst- en cultuurvakken waren die hem fascineerden. “Kunst heeft vaak een verhaal te vertellen over de maatschappij. Dat vind ik er zo mooi aan.”

  Vakken over Francofonie en Franstalig Afrika

  Wouter koos voor de studie Frans vanwege zijn voorliefde voor het land en voor Parijs. Het leek hem een gevarieerde studie waarin hij meer zou leren over de taal en de cultuur en tegelijkertijd literatuur kon bestuderen. “Een talenstudie als Frans is meer dan je misschien denkt. Ik heb bijvoorbeeld ook vakken gevolgd over andere landen waar Frans wordt gesproken, bijvoorbeeld Afrikaanse landen. Ook de cultuur van Afrikaanse landen kwam aan bod. Dat vond ik erg interessant. Dat is niet iets wat je bij het middelbare-schoolvak Frans krijgt, maar maakt een studie als Frans wel heel interessant.”

  Specialisatie

  In de eerste twee jaar van zijn studie was Wouter vooral aan het ontdekken wat hij het meest interessant vindt. “Omdat een talenstudie vrij breed is, kun je zelf gedurende de studie uitzoeken wat bij jou past. Ik ontdekte door keuzevakken bij cultuurwetenschappen en kunstgeschiedenis mijn interesse voor kunst en cultuur, en wist dat ik daarmee verder wilde. Toen ik een half jaar studeerde in Aix-en-Provence heb ik dan ook meer vakken over dat onderwerp gevolgd. Daar is mijn interesse voor Afrika pas echt ontstaan. Ik leerde meer over hoe Afrikaanse culturen de Europese kunst hebben beïnvloed en vond dat zo fascinerend dat de uitwisseling van culturen (in beeld en tekst) ook in mijn scriptie en in mijn masters het hoofdonderwerp was.”

  Vrijwilliger bij het Afrikamuseum

  In zijn zoektocht naar een manier om zijn interesse voor kunst en cultuur en zijn kennis van het Frans in de praktijk te brengen, mailde Wouter het Afrika Museum. Al snel kon hij daar aan de slag gaan als vrijwilliger. Zo dacht hij mee met de educatieve afdeling over manieren om de collectie aan het publiek te laten zien en kwam hij hiervoor ook vaak in contact met tentoonstellingsmakers.

  Werken bij een museum

  Ook na zijn studie ziet Wouter zichtzelf wel werken bij een museum of meer in het algemeen in de culturele sector. “Het lijkt me leuk om bij een museum te werken waar ik ook mijn kennis van de Franse taal nog kwijt kan. Maar meer in het algemeen kunst aan de man brengen, spreekt me ook aan. Net als onderzoek doen trouwens. Ik ga binnenkort naar een congres in Athene om daar mijn scriptie-onderzoek te presenteren over etnografische fotografie in een surrealistisch tijdschrift. Daar zie ik erg naar uit. Wie weet wat daar nog van komt.”

  Dappere keuze

  Wouter begrijpt dat mensen de stap naar het werkzame leven soms spannend vinden. “Wat mij heeft geholpen, is om me vanaf mijn derde jaar meer te focussen. Mijn interesse ging duidelijk uit naar het sociaal-culturele aspect van kunst en met dat onderwerp hoop ik ook zeker na mijn studie bezig te blijven.” Wouter besluit: “Ik denk dat een talenstudie wel een dappere keuze is. In positieve zin. Je wordt niet opgeleid voor een bepaald beroep, maar gaat juist zelf uitzoeken wat bij jou past. Dat is misschien spannend, maar ook heel waardevol. Zo kun je iets gaan doen wat je echt gelukkig maakt.”

  > Wil jij ook iets met Frans doen? Bekijk de mogelijkheden.