Talenstudie voor jou

 • Nederlandse Taal en Cultuur

   

  Heb jij wel eens overwogen om Nederlands te studeren? Op deze pagina zetten we alle informatie over deze boeiende en veelzijdige opleiding voor je op een rijtje. 

  Wat houdt de studie Nederlandse Taal en Cultuur in?

  Als je Nederlands studeert aan de universiteit, krijg je een brede opleiding waarbinnen je je eigen pad kunt uitstippelen. Sommige studenten hebben een voorliefde voor literatuur, anderen specialiseren zich in hoe taal in elkaar zit, hoe het verandert door de tijd of hoe het in verschillende contexten gebruikt wordt. Veel onderdelen van de studie raken aan andere vakgebieden zoals psychologie, cultuurgeschiedenis, taalwetenschap of communicatiewetenschap.

  Waar kun je Nederlands studeren?

  De bacheloropleiding Nederlandse Taal en Cultuur wordt op vijf plaatsen in Nederland aangeboden. Klik op de links om meer te lezen over de inhoud van de opleidingen aan de Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit Utrecht. Er zijn trouwens meer universitaire studies waarin je iets met Nederlands kunt doen.

  Wat kun je ermee worden?

  Met een studie Nederlandse Taal en Cultuur heb je een goede positie op de arbeidsmarkt. Voor de hand liggende banen zijn te vinden in het boekenvak, het onderwijs en de journalistiek, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo is er in het bedrijfsleven en bij de overheid veel vraag naar mensen die verstand hebben van taal en communicatie. En wist je dat een deel van de afgestudeerden werk vindt in de ICT-sector?

  Om dit verhaal wat concreter te maken, hebben wij interviews gehouden met mensen die Nederlands hebben gestudeerd en nu een inspirerende baan hebben. Ben jij benieuwd hoe het is om redacteur te zijn bij een televisieprogramma, boeken in de markt te zetten of een eigen bureau voor webteksten te runnen? Of zie je jezelf eerder als docent, communicatieadviseur of journalist?

  We hebben ook een aantal reportages gemaakt van afgestudeerden op de werkvloer. Bekijk de video’s waarin Laurens een inkijkje geeft in zijn werk als programmamaker bij een literair festival en Bram vertelt hoe het is om voor de klas te staan.

  Wat zeggen studenten over de opleiding?

  Over de studie Nederlandse Taal en Cultuur bestaan veel misverstanden. Bijvoorbeeld dat het saai is omdat je allemaal oude boeken moet lezen, dat je er alleen maar docent mee kunt worden of dat je er alleen in eigen land mee terecht kunt. En trouwens, je spreekt toch al Nederlands, waarom zou je het dan nog gaan studeren? Wij vroegen aan studenten Nederlands om te reageren op deze stellingen.

  Wat voor mensen kiezen voor deze opleiding?

  De studie Nederlands trekt studenten met heel uiteenlopende profielen. Lees de interviews om een indruk te krijgen van hun interesses en toekomstplannen. En kijk vooral ook eens op Instagram, waar we samenwerken met studieverenigingen om jou nog beter te kunnen informeren. Je kunt daar ook al je vragen stellen over de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur.