Talenstudie voor jou

 • Promotiemateriaal

   

   

  Speciaal voor leerlingen in de bovenbouw van het vwo heeft het Nationaal Platform voor de Talen een poster en folder ontwikkeld om informatie te geven over talenstudies. Deze folder en poster zijn bedoeld om scholieren uit 4, 5 en 6 vwo een completer beeld te geven van de inhoud van talenstudies en de mogelijkheden die ze bieden op de arbeidsmarkt. De poster en folder zijn hieronder te downloaden.

  Voor het bestellen van gedrukte exemplaren van de poster en/of folder kunt u mailen naar talenplatform@gmail.com. Wij zenden u het materiaal dan kosteloos toe.

  Download de folder

  Download de poster

  Presentatie voor voorlichting

  Gaat u een presentatie geven ter voorlichting over talenstudies? Dan kunt u daarvoor hieronder een aantal PowerPoint-slides downloaden. Op deze slides worden enkele uitslagen uit ons werkveldonderzoek uitgelicht, bijvoorbeeld over het arbeidsmarktperspectief en over de tevredenheid van taalstudenten. Deze slides (of een selectie ervan) kunt u gebruiken als onderdeel van uw eigen voorlichtingspresentatie.

  Download de PowerPoint-slides

  Lezing: ‘Waarom jongeren geen talenstudies kiezen (maar ze dat wel zouden moeten overwegen)’

  Nederlanders staan internationaal bekend om hun brede talenkennis. In ons voortgezet onderwijs leren de meeste jongeren minimaal twee moderne vreemde talen. Buiten de algemene voordelen die dat oplevert in het hoger onderwijs en op de arbeidsmarkt, zou het talenonderwijs idealiter een deel van die jongeren moeten enthousiasmeren voor een vervolgopleiding in het taal- en cultuurdomein. We zien echter dat dit steeds minder het geval is: instroomcijfers in de talenstudies lopen terug, waardoor er veel te weinig talendocenten en andere taal- en cultuurprofessionals worden opgeleid om aan de maatschappelijke vraag te voldoen. In deze lezing, opgenomen tijdens de OPeRA conferentie van 4 november 2021, bespreekt Maaike Koffeman (Nationaal Platform voor de Talen) de mechanismen die spelen rond profiel- en studiekeuze en reikt zij een aantal oplossingsrichtingen aan.

  Podcast: waarom talenstudenten onmisbaar zijn en blijven