Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Renske

  “De opleiding is klein, de sfeer is informeel en studenten zijn gemotiveerd. We zijn heel hecht met elkaar.”

  Mensen zijn vaak verrast als Renske vertelt wat ze studeert. Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, wat kun je daar zoal mee? Heel veel, zo weet Renske inmiddels! De brede toekomstmogelijkheden zijn in haar ogen één van de grootste pluspunten van de studie. Wat ze ook fijn vindt? De veelzijdigheid, de kleinschaligheid van de opleiding en het feit dat ze zich volledig kan verdiepen in een vak dat ze echt interessant vindt. Kortom: Renske koos vol overtuiging voor de studie Griekse en Latijnse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Wat houdt haar studie precies in?

  Snel je kennis uitbouwen

  Al op de middelbare school waren Grieks en Latijn Renskes favoriete vakken. “Daarom wilde ik daar graag meer mee doen. De keuze voor de studie Griekse en Latijnse Taal en Cultuur was dan ook een logische.” De studie gaat volgens Renske al heel snel de diepte in. Je gaat daardoor al snel verder dan bij de vakken Grieks en Latijn op de middelbare school. “In het eerste studiejaar herhaal je kort wat je op de middelbare school hebt geleerd. Daarna ga je je kennis uitbouwen. Je leert goed en snel lezen, en de interpretatie van teksten volgt kort daarna.”

  Het onderwijs of onderzoek in

  ‘Wat kun je daar later mee?’ is een vraag die Renske regelmatig krijgt. “Mensen zijn vaak verrast als ze horen wat ik studeer. Ze weten niet goed welke beroepsopties er zijn.” Renske benadrukt dan dat het een veelzijdige studie is. Je wordt in haar ogen vooral opgeleid om kritisch na te denken. Zelf hoopt ze na de bachelor de Research Master te volgen en vervolgens in het onderwijs of onderzoek te werken. “Maar dat zijn zeker niet de enige opleidingsrichtingen!”, benadrukt Renske. “Er is ontzettend veel mogelijk. Bijna iedereen die voor deze studie kiest, doet dat omdat ze de studie leuk vinden. Dat is het belangrijkste.”

  Kleine studie, hechte groep

  Wat Renske het meest waardeert in haar studie? “Dat je je kunt verdiepen in zowel de taal als de cultuur. Je hoeft niet te kiezen.” Daarnaast vindt Renske de kleinschaligheid van de opleiding fijn. “De opleiding is klein en de sfeer is informeel. De studenten zijn gemotiveerd en docenten zijn ook altijd enthousiast. Dat maakt dat we heel hecht zijn met elkaar. Het leuke is ook dat de UvA en de VU voor deze opleiding samenwerken. Daardoor is er nog meer vakkennis binnen de studie.” Ook met ouderejaars studenten en alumni heeft Renske regelmatig contact. “Veel alumni komen nog steeds naar activiteiten van studievereniging Laverna. Ik word enthousiast als ik, onder andere via Laverna, van docenten, ouderejaars studenten en van de alumni hoor welke kanten je allemaal op kunt met de studie.”

  Gezellige studievereniging

  Al sinds haar eerste jaar is Renske lid van studievereniging Laverna. Dat beviel al snel goed. “Ik voelde me er zó thuis dat ik in het bestuur ben gegaan en inmiddels ben doorgegroeid tot voorzitter. Laverna is er voor bachelor- en masterstudenten, promovendi en zelfs voor alumni. Het is een heel gezellige vereniging en het is voor mij ook waardevol om via Laverna al een goed netwerk op te bouwen.”

  Bron: UvA

  >Wil jij ook iets met Griekse en Latijnse Taal en Cultuur? Bekijk de mogelijkheden.