Talenstudie voor jou

 • Werken in het bedrijfsleven met een talenstudie

  Na het afronden van een talenstudie kun je in het bedrijfsleven aan de slag gaan. Een groot aantal taalstudenten is werkzaam bij een commercieel bedrijf. Daarbij zijn er verschillende banen die goed aansluiten op een talenstudie, vaak ook mede afhankelijk van je keuzevakken of een eventuele stage. Zo kun je met een talenstudie op de communicatieafdeling van een bedrijf gaan werken of aan de slag gaan als een relatiemanager die contact met partners uit andere landen onderhoudt.

  Taal- en cultuurkennis als meerwaarde

  Tijdens een talenstudie doe je academische vaardigheden op en leer je ook kritisch denken. Daarnaast doe je de benodigde vaardigheden op om de inhoud van een tekst nauwkeurig te bestuderen en te analyseren. Ook leert een talenstudie je meer over je eigen taal en cultuur of over vreemde talen en culturen.

  Dankzij die kennis kun je na een talenstudie bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen in een bedrijf waar mensen met verschillende (culturele) achtergronden werken. Niet alleen beheers je namelijk een taal uitstekend, maar ook heb je uitgebreide kennis van de cultuur van een land. Daarom ben jij de spil in het web als er bijvoorbeeld met bedrijven of personen uit andere landen gecommuniceerd moet worden, bijvoorbeeld als het hoofdkantoor van een bedrijf in het buitenland staat. Op die manier onderscheid je je met jouw talenkennis van studenten die bijvoorbeeld een economische achtergrond hebben.

  Mogelijke beroepen

  Enkele voorbeelden van functies die je met een taalstudie kunt beoefenen in het bedrijfsleven zijn als volgt:

  • bedrijfsjournalist;
  • beleidsmedewerker;
  • brand manager;
  • communicatiemedewerker;
  • communicatietrainer;
  • commercieel medewerker;
  • online marketeer.

  Ook diverse andere functies binnen internationale bedrijven kunnen goed aansluiten op een talenstudie.

  Sophie aan het woord

  Sophie is na haar studie Franse Taal en Cultuur in het bedrijfsleven gaan werken. Ze is werkzaam als brand manager voor Essilor, een bedrijf waarvan het hoofdkantoor in Frankrijk staat. “Het feit dat Essilor iemand zocht die goed Frans sprak, was voor mij een mooie ingang tot het bedrijfsleven”, aldus Sophie.

  Lees Sophies hele verhaal en bekijk ook de andere interviews met alumni.