Interview met een student Nederlandse Taal en Cultuur
“Ik vind het fascinerend hoe literatuur je aan het denken kan zetten.”
Jules (21) is derdejaars student Nederlandse Taal en Cultuur in Nijmegen. Hij koos drie jaar geleden vol overtuiging voor die opleiding. “Ik kon natuurlijk wel Nederlands spreken, maar alleen door Nederlands te studeren word je een echte expert. Er zit veel meer achter de taal dan je denkt”, vertelt Jules. Precies dat is waar zijn studie over gaat.
Fascinatie voor literatuur
Jules heeft al sinds lange tijd een grote fascinatie voor literatuur. “Het begon met het boek Koning van Katoren van Jan Terlouw, dat ik op de basisschool las. Ik las destijds op de achterflap dat het boek een dubbele laag heeft. Toen ik het boek op de middelbare school een tweede keer las, kon ik die dubbele laag ook heel goed herkennen en interpreteren. Dat vond ik heel mooi en bijzonder.” Jules ziet literatuur als een kunstvorm waarin bepaalde denkbeelden kunnen worden uitgedragen of juist bevraagd. Het is erg interessant om je daarin te verdiepen en zo meer te weten te komen over de menselijke geest en over de samenleving. Niet voor niets wil Jules hierna een masteropleiding op het gebied van literatuur doen.
Het belang van taalexperts
Jules hoopt dat meer mensen voor een talenstudie kiezen. “Taal is voor een groot deel ook een drager van onze cultuur”, zo vertelt hij. “Net als cultuur verandert de taal continu en zijn regels niet in beton gegoten.” In zijn ogen zijn taalexperts in onze huidige maatschappij hard nodig, bijvoorbeeld voor het herkennen van nepnieuws of om een standpunt in te kunnen nemen over de verengelsing van het onderwijs.
Schrijver als droombaan
Jules overweegt om na zijn master de docentenopleiding te gaan doen, maar zijn ultieme droom is fulltime schrijver worden. Meer in het algemeen zou hij graag iets willen doen met literatuur in de breedste zin van het woord. Hij schrijft op dit moment al verhalen en gedichten voor een studententijdschrift en is ook hoofdredacteur van dat tijdschrift.
Lezen en gamen
Lezen is zijn grote hobby, hoewel hij ook graag gamet, vooral games waar een goede verhaallijn in zit of waarin je als speler de verhaallijn kunt beïnvloeden. Zijn favoriete schrijver is Nescio, maar Koning van Katoren behoort ook nog steeds tot zijn lievelingsboeken.
WhatsApp-onderzoek
Waarom Jules Nederlands is gaan studeren? Zijn drijfveer is het verlangen om meer inzicht krijgen in het menselijk denken en handelen. Hij overwoog om die reden ooit psychologie te gaan studeren, maar uiteindelijk trok de studie Nederlands hem meer. “Ik vind het interessant om te leren hoe het Nederlands op verschillende manieren in het dagelijks leven wordt ingezet.” Ook Jules’ favoriete moment tijdens de studie heeft daarmee te maken: “We deden onderzoek naar onze eigen WhatsApp-gesprekken. Daarbij hebben we onderzocht welke verschillende functies en betekenissen de uitdrukking ‘komt goed’ kan hebben. Dat bevestigde voor mij dat er veel meer in de moedertaal zit dan je denkt.”