Talenstudie voor jou

 • Werken bij de overheid met een talenstudie

  De overheid is een van de sectoren waarin relatief veel taalstudenten terechtkomen. Zij werken bijvoorbeeld voor een ministerie, voor een overheidsinstelling of voor een instantie als de Belastingdienst, de politie of de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Ook werken in het buitenland is een goede optie wanneer je voor de overheid werkt. Denk aan een baan bij het Europees Parlement of bij een Nederlandse ambassade in het buitenland.

  Veel vraag naar kennis van talen en culturen

  Bij de overheid is vaak veel vraag naar mensen die meer talen dan alleen Nederlands en Engels spreken en naar mensen die verstand hebben van andere culturen. Dat maakt een taalstudent als geen ander geschikt voor een baan bij de overheid. Als taalstudent kun je met jouw taal- en cultuurkennis namelijk als geen ander een belangrijke bijdrage leveren om de banden met andere landen te versterken.

  Mogelijke beroepen bij de overheid

  Het type werk dat je voor de overheid doet, kan enorm verschillen. Zo kun je werken als beleidsmedewerker of communicatieadviseur voor een overheidsinstelling, maar ook kun je bijvoorbeeld speechschrijver voor een minister worden.

  Een aantal mogelijke beroepen bij de overheid zijn:

  • adviseur voor een overheidsinstantie;
  • beleidsadviseur;
  • communicatieadviseur;
  • fractiemedewerker bij een politieke partij;
  • hoor- en beslismedewerker bij de Inlichtingen- en Naturalisatiedienst;
  • pr-medewerker.

  Traineeship bij de overheid

  Een goede tip voor wie wil werken bij de overheid na een taalstudie, is het Rijkstraineeprogramma. Je kunt via dit programma tot twee jaar na afronding van je masterscriptie solliciteren voor een (betaald) traineeship bij de overheid. Dat kan zijn bij een ministerie, maar ook bij instanties als de Belastingdienst, Rijkswaterstaat, de Onderwijsinspectie of het Europees Parlement. Waar je precies komt te werken, wordt bepaald aan de hand van jouw talenten en interesses. Na afronding van het traineeship heb je, bij goed functioneren, uitzicht op een vaste baan.

  Simone aan het woord

  Simone werd tijdens haar stage in Mexico verliefd op het land. Na haar studie Spaanse Taal en Cultuur vond ze een baan op de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad. Zo kan ze werken in Mexico, maar is ze tegelijkertijd nog altijd in contact met Nederland. Haar studie komt daarbij nog altijd goed van pas.

  » Lees Simones hele verhaal. Bekijk ook de andere interviews met alumni.