Talenstudie voor jou

  • Wat kun je worden met een talenstudie?

    Wat kun je eigenlijk worden als je een talenstudie hebt afgerond? Redacteur, tekstschrijver, docent, onderzoeker of toch iets in het bedrijfsleven of bij de overheid – er zijn veel verschillende mogelijkheden. Op deze pagina vind je een overzicht van taalberoepen waarin je na een talenstudie aan de slag kunt gaan.

    Ontdek wat bij jou past

    Talenstudies bieden de mogelijkheid om tijdens de studie zelf te ontdekken welk beroep bij jou past. Je wordt niet, zoals bij Geneeskunde of Rechten, opgeleid voor één specifiek beroep. Dat geeft je de kans om je tijdens de studie te specialiseren in de richting van jouw keuze. Je kunt bijvoorbeeld als redacteur of tekstschrijver werken, maar je kunt ook aan de slag gaan als beleidsmedewerker bij een gemeente, ministerie of universiteit. Docent worden is ook een mooie optie voor wie zijn passie voor taal of literatuur graag deelt met anderen. En wist je dat ook een groot aantal taalstudenten na de studie in de communicatie gaat werken of een baan vindt in de ICT?!

    Maak je eigen keuzes

    In wat voor functie je na een talenstudie gaat werken, is vooral afhankelijk van jouw keuzes tijdens de studie. Met een studie Nederlandse Taal en Cultuur kun je bijvoorbeeld niet zonder meer softwaretester worden. Maar door bijvoorbeeld in het vrije deel ICT-vakken te volgen en stage te lopen op een ICT-afdeling, kun je jezelf alsnog geschikt maken voor dat beroep. Ook de masteropleiding die je kiest na je bachelor, speelt een belangrijke rol. Daarmee kun je je verder specialiseren in een bepaalde richting, bijvoorbeeld journalistiek, literatuur, communicatie of onderwijs.

    Belangrijke vaardigheden

    Een talenstudie biedt een uitstekende basis om aan het werk te gaan op een plek waar je je kennis en vaardigheden kunt inzetten. Zo blijkt uit enquêtes onder stagebegeleiders en uit gesprekken met recruiters dat het werkveld de uitstekende schrijfvaardigheid en de goede beheersing van de eigen taal of van een vreemde taal erg waardeert aan taalstudenten. Dat kan taalstudenten een mooie voorsprong op de arbeidsmarkt geven.

    Werk vinden na een talenstudie

    Om te bepalen hoe het beroepsperspectief voor taalstudenten eruitziet, heeft het Nationaal Platform voor de Talen enquêtes afgenomen bij afgestudeerden die tussen 2012 en 2018 een talenstudie aan een Nederlandse universiteit hebben afgerond. Van hen heeft 89,3% op dit moment een baan. Dat kan zijn in loondienst, als zzp’er, als uitzend- of oproepkracht of een combinatie daarvan. De meerderheid van deze alumni zijn (zeer) tevreden over hun huidige functie. De meeste afgestudeerde taalstudenten zijn werkzaam in de sectoren Onderwijs, Communicatie & Marketing, Onderzoek & Wetenschap, Overheid of Media & Journalistiek.

    Mogelijke beroepen

    Benieuwd naar concrete voorbeelden van beroepen na een talenstudie? Op basis van de uitkomsten van de enquête onder afgestudeerden volgen hieronder een aantal mogelijke beroepen, geordend naar sector. Klik op een sectornaam om meer over die specifieke beroepssector te lezen.

    • Bedrijfsleven: bedrijfsjournalist, beleidsmedewerker, communicatietrainer.
    • Communicatie & Marketing: communicatieadviseur, marketeer, projectmanager bij een communicatiebureau, pr-consultant, online marketeer, campagneleider, wetenschapsjournalist.
    • ICT: softwaretester, technisch schrijver, informatiespecialist, Business Intelligence Specialist.
    • Kunst, Cultuur & Entertainment: literair vertaler, communicatiemedewerker bij een culturele instelling, blogger, boekverkoper.
    • Media & Journalistiek: redacteur bij een krant, bureauredacteur, tekstschrijver, journalist, ondertitelaar, pr-medewerker, redactiecoördinator, tolk, vertaler.
    • Onderwijs: docent op de middelbare school, studieadviseur op een universiteit, beleidsmedewerker in het onderwijs, docent Nederlands voor anderstaligen, ontwikkelaar van lesmethodes, leidinggevende functie op een school.
    • Onderzoek & Wetenschap: consultant, onderzoeker, universitair docent.
    • Overheid: medewerker bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst, medewerker bij een ambassade, beleidsmedewerker bij een ministerie, fractiemedewerker bij een politieke partij, speechschrijver bij de overheid.

    Meer weten over beroepen na een talenstudie?

    Wil je meer weten over wat je met een talenstudie kunt worden? In dit onderzoeksverslag lees je de uitkomsten uit ons onderzoek onder studenten en alumni. Ook vind je in dit verslag onder meer een concrete lijst met beroepen van mensen die de afgelopen jaren een talenstudie hebben afgerond.