Talenstudie voor jou

  • Wat is een talenstudie?

    Bij het woord ‘talenstudie’ denk je misschien in de eerste plaats aan een opleiding waarbij je je verdiept in het Nederlands of een andere taal heel goed leert spreken. Je kunt je inderdaad specialiseren in één bepaalde taal, maar er zijn ook andere manieren om in je studie iets met taal en/of cultuur te doen. Talenstudies zijn veel diverser dan je misschien wel denkt.

    Globaal kun je de volgende vijf soorten talenstudies onderscheiden:

    Taal en Cultuur

    Bij taal- en cultuuropleidingen kies je voor één specifieke taal, bijvoorbeeld Nederlands of een moderne vreemde taal. Je leert die taal op een hoog niveau beheersen en analyseren, en verdiept je (onder meer aan de hand van literatuur) in de cultuur en geschiedenis van het gebied waar die taal gesproken wordt. Bij moderne vreemde talen wordt een groot deel van de vakken in die taal gegeven. Een buitenlandverblijf kan ervoor zorgen dat je de taal en cultuur nog beter leert kennen (en is ook een onvergetelijke ervaring).

    Regiostudies

    Wanneer je kiest voor regiostudies, richt je je op een bepaald taal- en cultuurgebied. Bijvoorbeeld Latijns-Amerika of het Midden-Oosten. In regiostudies kun je je belangstelling voor taal en cultuur kwijt, maar kun je je tegelijkertijd breed oriënteren. Je leert meer over de culturele, historische en politieke relaties tussen landen. Vaak volg je vakken die gaan over een groter gebied, terwijl je je tegelijkertijd verdiept in één specifieke taal. Dat kan ook een minder gangbare taal zijn.

    Communicatie- en Informatiewetenschappen

    Bij Communicatie- en Informatiewetenschappen staat het communicatieve aspect van taal centraal. Je leert hoe taal in de praktijk (bijvoorbeeld bij de overheid en in het bedrijfsleven) gebruikt wordt om doelgericht te communiceren. Je kijkt bijvoorbeeld naar politieke debatten, overtuigende teksten of arts-patiëntgesprekken. Ook het leren van een vreemde taal kan deel uitmaken van deze opleiding. Daarmee kun je je bijvoorbeeld voorbereiden op een eventuele loopbaan in het internationale bedrijfsleven.

    Taalwetenschap

    Als je een sterke fascinatie hebt voor taal als fenomeen, kun je kiezen voor Taalwetenschap. In die studie leer je aan de ene kant hoe talen in elkaar zitten. Hoe verschilt de ene taal bijvoorbeeld van de andere? Aan de andere kant leer je hoe mensen talen leren en gebruiken, en welke problemen daarbij kunnen spelen (bijvoorbeeld dyslexie of afasie). Vaak wordt daarbij ook een link gelegd met andere vakgebieden, zoals psychologie en neurowetenschappen.

    Literatuurwetenschap

    De studie Literatuurwetenschap is de ideale keuze voor boekenliefhebbers. In deze opleiding leer je romans en andere vormen van talige kunst bestuderen binnen een historische en culturele context. Literatuurwetenschap heeft veel raakvlakken met andere gebieden als filosofie, cultuurwetenschap en mediastudies.

    Meer weten over talenstudies?

    Wil je meer informatie over wat een talenstudie inhoudt? En wat voor vakken je zoal krijgt? Bekijk ook de onderstaande Q&A van Scholieren.com. Daarin leggen taalstudenten Wouter, Tijn en Loes uit wat je precies leert bij een talenstudie.