Logo Universiteit Utrecht

Talenstudie voor jou

 • Alumniverhalen

  Na de studie: het verhaal van Annelies

  “Kennis van andere culturen altijd waardevol.”

  Annelies is naar eigen zeggen iemand die alles leuk vindt. Ze houdt van politiek en geschiedenis, is geïnteresseerd in taal en vindt economie ook razend interessant. Die brede interesse kon ze gelukkig goed kwijt in haar opleiding Russische Studies. Inmiddels is ze alweer een aantal jaar aan het werk. “Mijn kennis van de Russische taal en cultuur komt in het werk altijd wel goed van pas. Zowel in het bedrijfsleven als in mijn huidige baan bij een ministerie.”

  Interesse voor de Russische cultuur

  Annelies’ keuze voor de studie Russisch, naast haar bachelor Geschiedenis, kwam niet uit de lucht vallen. Ze was altijd al geïnteresseerd in talen. Liever dan een taal en cultuur die ze al kende, verdiepte ze zich in een volledig nieuwe taal en cultuur. “De Russische cultuur is er een die aan de ene kant ver van je af staat, maar aan de andere kant wel dichtbij genoeg is om je mee te kunnen identificeren. Dat sprak me aan. Ook is Rusland veel in het nieuws en dus heel actueel.”

  Méér dan een taal leren

  Annelies benadrukt graag dat een studie als Russisch veel meer is dan het leren van een taal. “Je leert niet alleen Russisch spreken, maar wordt opgeleid als Ruslandexpert met kennis van het land, de taal, de cultuur en de politiek. In de taalvakken is cultuur altijd een belangrijk aandachtspunt. Zelf vond ik eigenlijk alle vakken interessant, maar politiek en cultuur spraken me het meest aan.”

  De cultuur in het echt ervaren

  Wat Annelies het meest is bijgebleven van haar studie, is de periode van drie maanden studeren in Sint-Petersburg. “Doordat je tijdelijk in Rusland woont en daar colleges volgt, krijg je meer een gevoel bij de cultuur en het land, in plaats van dat je er alleen op papier over leest”, vertelt ze enthousiast. Ook haar stage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken is haar bijgebleven. “Ik ondersteunde de beleidsmedewerkers van het team Rusland en Centraal-Azië en stelde de nieuwsbulletins over Rusland samen. Erg interessant en leerzaam.”

  Werken in het bedrijfsleven

  Na haar studie ging Annelies eerst aan de slag in het bedrijfsleven. Ze volgde een traineeship voor managers bij een energienetbeheerder. “Ik werkte daar als belangenbehartiger en heb er enorm veel geleerd. Die baan stond wel wat verder van mijn studie af. Toch heb ik ook in die functie veel aan mijn opleiding gehad. Ik heb een bepaalde gevoeligheid ontwikkeld voor mensen met een andere cultuur of andere waarden. Dat komt bij iedere internationale of Nederlandse werkgever wel goed van pas.”

  Landenexpert bij Buitenlandse Zaken

  Inmiddels werkt Annelies bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken als landenmedewerker voor Tunesië. Ze vertelt: “Juist omdat ik breed geïnteresseerd ben, vind ik het heel interessant om me nu met een heel ander land bezig te houden. Dankzij mijn studie beschik ik over kennis van andere culturen, politiek en geschiedenis. Dat komt in mijn huidige functie goed van pas. Ik heb altijd gedaan wat mij leuk leek en ben blij dat dat me heeft gebracht waar ik nu sta.”

  > Wil je ook iets doen met Russisch? Bekijk de mogelijkheden.