Logo Universiteit Utrecht

Talenstudie voor jou

 • Nederlandse taal en cultuur

  Wat vertellen sprookjes ons over gender en seksualiteit in de middeleeuwen? Hoe herken je fake news op het internet? Waarover gaan de boeken van de millennials? Wat zijn de gevolgen van autisme voor taalgebruik? Met welke spreektechnieken vergroot Obama de impact op zijn publiek? En hoe maak je je eigen presentaties tot een succes?

  Nederlandse taal en cultuur: urgent en verrassend veelzijdig
  Taal, communicatie en literatuur zijn de drie centrale thema’s in de bachelor Nederlandse taal en cultuur in Groningen. Dit zijn urgente thema’s in een globaliserende cultuur met een toenemend diverse identiteit. Taal raakt alles en iedereen, variërend van poëzie en performance tot politiek debat, straattaal, spraakcomputers en kindertaalontwikkeling. De bachelor heeft een pragmatische benadering: hoe functioneert taal in het dagelijks leven? Je leert patronen in schijnbaar vanzelfsprekend taalgebruik herkennen. Wist je bijvoorbeeld dat metaforen niet alleen in literatuur, maar op alle niveaus van ons denken werkzaam zijn? Bij Nederlandse taal en cultuur word je opgeleid tot expert op het grenzeloze gebied van taal.

  Nederlandse taal en cultuur in Groningen
  Uniek aan Groningen is dat je al vanaf het tweede jaar wordt betrokken in het onderzoek van je docenten. In de Onderzoeksateliers verricht je bijvoorbeeld taalkundig onderzoek naar de doorwerking van emoties in onze stem. Voor taalbeheersing interview je misschien wel priesters over het schrijven van een goede preek. Bij letterkunde verdiep je je in de gevolgen van literaire prijzen voor schrijverscarrières. Daarbij is Nederlands in Groningen sterk internationaal georiënteerd. Niet alleen benader je taalvragen vanuit internationaal perspectief, ook werk je samen met studenten Nederlands uit de hele wereld in het project Taalmaatjes.
  Heb je een brede culturele belangstelling? Wil je patronen in alledaags taalgebruik leren doorgronden? Wil je de Nederlandse taal in al haar vormen tot in de puntjes leren beheersen? Zie je jezelf werken in de culturele sector, het boekenbedrijf, het onderwijs, marketing of de media? Dan is Nederlandse taal en cultuur de aangewezen studie voor jou.
  Meer weten? Ga naar de website van de opleiding
  Nederlands

  Inhoud van de opleiding:

  Communicatie, Cultuur, Literatuur, Taalbeheersing, Taalkunde

  terug