Logo Universiteit Utrecht

Talenstudie voor jou

 • Film- en Literatuurwetenschap

  Tijdens de opleiding Film- en literatuurwetenschap bestudeer je literatuur en film afzonderlijk, maar ook in relatie tot elkaar. Je leert hoe verteltechnieken voor verschillende media werken. Ook ontdek je de invloed van tijd, plaats en cultuur op film en literatuur. Binnen de opleiding Film- en literatuurwetenschap richt je je op verschillende vakgebieden:
  Literatuur: Een deel van de vakken gaat voornamelijk in op het verschijnsel literatuur. Waarom is bijvoorbeeld de ene tekst wel literair en de andere niet?
  Lezen: Eigenlijk ‘lees’ je ieder medium. Als film- en literatuurwetenschapper bestudeer je de verschillende manieren waarop je boeken en gedichten, maar ook films en toneelstukken leest.
  Geschiedenis: Auteurs van nu schrijven heel anders dan tweehonderd of duizend jaar geleden. Je onderzoekt waarmee die veranderingen te maken hebben. En je bestudeert de kenmerken van literaire stromingen.
  Interpretatie: Hoe zit een tekst of beeld precies in elkaar en wat is de betekenis ervan? Je leert met een kritisch oog naar teksten en beelden te kijken, om die vervolgens te interpreteren.
  Comparative studies: In een aantal vakken vergelijk je literaturen en films uit niet alleen Westerse, maar ook Afrikaanse en Aziatische talen en culturen.
  Systematiek: Voor alle vakken geldt dat je leert om systematisch te denken, te analyseren en interpreteren.
  Meer weten? Ga naar de website van de opleiding

  terug