Logo Universiteit Utrecht

Talenstudie voor jou

 • Film- en Literatuurwetenschap

  Tijdens de opleiding Film- en literatuurwetenschap bestudeer je literatuur en film afzonderlijk, maar ook hoe ze verschillende verteltechnieken hanteren. Wat kan in literatuur wél en in film niet – en omgekeerd. Door media met elkaar te vergelijken, leer je beter hun kenmerken begrijpen. Op die manier krijg je zicht op wat literair aan een tekst is of ga je doorzien hoe filmische kunstgrepen werken.

  Interpretatie: Je leert met een kritisch oog naar teksten en beelden te kijken, om die vervolgens te interpreteren. Dat werkt vaak het best door bepaalde passages uit een boek nauwgezet en systematisch te bestuderen of door je op een speciale filmscène te richten.

  Geschiedenis: Ook ontdek je de invloed van tijd, plaats en cultuur op film en literatuur. Auteurs van nu schrijven heel anders dan tweehonderd of duizend jaar geleden. Je onderzoekt waarmee die veranderingen te maken hebben en hoe we daar nu tegenaan kijken. En je bestudeert de kenmerken van literaire stromingen.

  Comparative studies: In een aantal vakken vergelijk je literaturen en films uit niet alleen Westerse, maar ook Afrikaanse en Aziatische talen en culturen. Bovendien leer je hoe literatuur en film zich tot andere kunsten (schilderkunst, muziek) en andere disciplines verhouden (filosofie, antropologie, geschiedenis).
  Meer weten? Ga naar de website van de opleiding

  Inhoud van de opleiding:

  Cultuur, Film, Geschiedenis, Literatuur, Media

  terug