Logo Universiteit Utrecht

Talenstudie voor jou

 • Italiaanse taal en cultuur

  Tijdens je opleiding Italiaanse taal en cultuur bestudeer je allerlei facetten van de Italiaanse taal en cultuur, van de klassieke tot de moderne traditie, van de roman tot de film. Je leert om het Italiaans in de praktijk toe te passen en om de taal te doceren. Daarnaast verdiep je je in de literatuur en in de invloed van Italië op Europa. Binnen de opleiding Italiaanse taal en cultuur richt je je op vier vakgebieden. Je verdiept je in letterkunde, taalvaardigheid, taalkunde en cultuurkunde.

  Letterkunde
  Ben je ook bezeten door de boeken van Elena Ferrante? Heb je tv-de serie al gezien? Of lees je liever poëzie? Dan heb je in Leiden vast wel wat Italiaanse muurgedichten gespot! In de colleges klassieke en moderne literatuur analyseren we bekende en minder bekende auteurs, romans gedichten, protestliederen en ook filmadaptaties. Veel aandacht wordt besteed aan de relatie tussen enerzijds literatuur en anderzijds politiek, religie en andere kunstvormen. In het begin komen vooral de klassiekers aan bod zoals Dante, Petrarca, Boccaccio (waar de studievereniging “Le tre corone” haar naam vandaan haalt). In de specialisatiejaren word je verder vertrouwd gemaakt met de analyse en de contextualisering van literaire teksten. Je krijgt inzicht in belangrijke literaire en culturele debatten en leert die plaatsen in hun relevantie voor de huidige tijd.

  Taalvaardigheid
  Aangezien het Italiaans geen schooltaal is, wordt er helemaal geen voorkennis verwacht. Al aan het eind van het eerste jaar bereik je een taalniveau waarvan je zelf versteld van zult staan. Studeer je Italiaans, dan leer je op een uitmuntende manier spreken, luisteren en schrijven. Je werkt, zeker in de eerste fasen, hard aan je taalkennis. Dit helpt je bij het volgen van de andere colleges die vanaf het tweede jaar volledig in het Italiaans worden gedoceerd. Een fluitje van een cent!

  Taalkunde
  Je leert te herkennen uit welk deel van Italië een spreker komt, je leert de finesses van de klank- en zinsstructuur van het Italiaans, je kunt nieuwe Italiaanse woorden analyseren en je leert het juiste taalregister te gebruiken dat past bij de situatie waar je je in bevindt.

  Cultuurkunde
  De Italiaanse cultuur is wereldberoemd. Van gebouwen tot design-objecten, van beroemde zangers en acteurs, alsook details over de Italiaanse keuken en mode-industrie. Vergeet ook de rijke Italiaanse geschiedenis niet.

  Italiaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden heeft het predicaat 'topopleiding' gekregen in de keuzegids 2020.
  Meer weten? Ga naar de website van de opleiding

  terug