Logo Universiteit Utrecht

Talenstudie voor jou

 • Midden-Oostenstudies

  Met Midden-Oostenstudies bestudeer je die talen en culturen op hoog academisch niveau, maar stel je ook kritische vragen over de regio en haar rol in de wereld.

  Je kijkt naar het bredere verband tussen de verschillende culturen in het Midden-Oosten en naar de toekomst. Ook kun je kiezen uit een van de talen Arabisch, Perzisch, Turks of modern Hebreeuws. In het eerste jaar maak je kennis met alle deelgebieden, daarna kies je voor één van de volgende specialisaties: Arabisch, Perzisch, Turks, Israëlstudies, Moderne Midden-Oostenstudies of Islamstudies.
  Het Arabisch is een taal die gesproken wordt in een enorm gebied van Marokko tot en met Irak. Het schrift ziet er heel anders uit dan het onze. Bovendien loopt het van rechts naar links en geeft het vaak grotendeels alleen medeklinkers weer. Arabisch is een Semitische taal en daarmee niet direct verwant aan het Nederlands. Dat maakt de studie in het begin wel eens lastig. Wel herken je Arabische woorden in onze taal, zoals al-jabr (werd bij ons: algebra) en al-kuhl (alcohol).

  Perzisch is de taal van Iran, Afghanistan en delen van Centraal-Azië. Ook in landen als Bahrein, Irak en Oman vind je minderheden die Perzisch spreken. De sprekers zijn trots op hun taal, die ze zelf Farsi noemen. Hoewel je het Arabisch schrift gebruikt, is het Farsi een Indo-Europese taal, net als het Nederlands. Die verwantschap zie je terug in Farsi-woorden als baradar en setare (broer en ster).

  Turks is de officiële taal van Turkije. Ook miljoenen immigranten in West-Europa spreken Turks. En dan zijn er nog volken in China en Centraal-Azië die varianten van deze taal spreken. Bij elkaar opgeteld hebben varianten van het Turks 150 miljoen sprekers. Daarmee is het de zesde wereldtaal! Sinds de regering van Atatürk, grondlegger van het moderne Turkije begin twintigste eeuw, schrijven Turken hun taal in het Latijnse schrift in plaats van het Arabische.

  Toen in 1948 de joodse staat Israël werd gesticht, was de keuze voor een nationale landstaal snel gemaakt. Het werd Hebreeuws of, in de Hebreeuwse uitspraak, Ivriet. Met die keuze begon de aanpassing van het Hebreeuws aan de eisen van een moderne samenleving. Het moderne Hebreeuws vertoont alle facetten van een hedendaagse, nationale taal. Het is de taal van de geschiedenis, wetenschap en techniek en de dagelijkse spreektaal.

  Binnen de specialisatie Moderne Midden-Oostenstudies verdiep je je in religie, historie, recht, cultuur, politiek en economie van het Midden-Oosten.

  De Islam heeft veel invloed op het denken en handelen van mensen in het Midden-Oosten. Je verdiept je binnen Islamstudies dan ook in alle aspecten van deze wereldgodsdienst, zoals: Het klassieke islamitische gedachtegoed, Het islamitisch recht, Mystieke richtingen en Populaire islam.
  Meer weten? Ga naar de website van de opleiding
  ArabischHebreeuwsPerzischTurks

  Inhoud van de opleiding:

  Cultuur, Economie, Geschiedenis, Internationale betrekkingen, Literatuur, Politiek, Rechten, Religie, Taalbeheersing, Taalkunde


  terug