Talenstudie voor jou

 • Islam en Arabisch

  De islamitische wereld heeft een rijke cultuur en geschiedenis, maar staat ook bol van de conflicten. Voor een deel gaan die conflicten over de plaats van de islam. Hoe kunnen democratie en islam samengaan? Ook in Nederland is de positie van moslims en hun religie onderwerp van heftig debat.

  In de opleiding Islam en Arabisch probeer je inzicht te krijgen in de culturele verscheidenheid onder moslims in de moderne wereld. Aan bod komen onderwerpen als de positie van vrouwen en de beeldvorming over islam in het Westen. Maar je duikt natuurlijk ook in de rijke geschiedenis van de Arabische en islamitische wereld.

  We bekijken de islam door een wetenschappelijke bril, niet door een religieuze. Voor die wetenschappelijke benadering is het niet belangrijk of je zelf gelovig moslim bent, ongelovig, of aanhanger van een andere religie. Belangrijker is een open houding en het lef om zelfstandig en kritisch na te denken over religie en samenleving.

  Daarnaast is deze opleiding een talenstudie. Kennis van Arabische taal is noodzakelijk om de islam grondig te bestuderen. In alle discussies binnen de islamitische cultuur – of het nu gaat om de positie van vrouwen, of om mensenrechten, of om tolerantie – spelen die Arabische bronnen een sleutelrol.

  In combinatie met een master in religiestudies of islamwetenschap kun je aan de slag als adviseur, beleidsmedewerker of onderzoeker op het gebied van de multiculturele samenleving. Je kennis van het Arabisch biedt je een gedegen basis om je te ontwikkelen als vertaler of als journalist die zich op de Arabische wereld richt. In combinatie met een educatieve master kun je het onderwijs in.
  Meer weten? Ga naar de website van de opleiding
  Arabisch

  Inhoud van de opleiding:

  Antropologie, Filosofie, Geschiedenis, Internationale betrekkingen, Rechten, Religie, Taalverwerving


  terug