Talenstudie voor jou

 • Literatuurwetenschap / Literary Studies

  Loop een willekeurige boekhandel binnen. De literatuur die je er vindt, is geschreven door auteurs van over de hele wereld. Waarschijnlijk lees je zelf ook van alles door elkaar, Europese of Japanse literatuur, recent werk of romans uit het verleden. Ook bij de opleiding Literatuurwetenschap ga je de grenzen over. Literatuur bestaat immers in alle talen en culturen.

  Wat maakt een tekst eigenlijk literatuur? Welke functie heeft literatuur in de samenleving, vroeger en nu? Bij de bachelor Literatuurwetenschap in Utrecht bekijk en vergelijk je literatuur van de oudheid tot en met de moderne tijd, ook in relatie tot andere kunsten en media. Van epos tot roman en van roman tot fanfictie.

  Hoe zit het met de karakterontwikkeling van de hoofdpersoon? Waarom zijn verhalen spannend, of juist niet? Hoe herken je een goede plot en welke plots keren door de eeuwen heen steeds weer in andere vormen terug? Wat is de wisselwerking tussen literatuur en samenleving? Door teksten in diverse periodes en talen onderling te vergelijken, leer je taaloverstijgende principes bloot te leggen.

  De opleiding geeft je de tools om gedegen onderzoek te doen. Ook is het belangrijk dat je leert om een standpunt in te nemen en te onderbouwen.

  Aansluitend kun je een master volgen als Literature Today, Comparative Literary Studies of Nederlandse literatuur en cultuur. Vervolgens kun je als afgestudeerde literatuurwetenschapper aan de slag als literatuurrecensent, medewerker van een uitgeverij of als journalist.

  De opleiding heeft een kleinschalig, internationaal karakter en biedt vanaf 2019 een tweetalige en een Engelstalige track.
  Meer weten? Ga naar de website van de opleiding

  Inhoud van de opleiding:

  Cultuur, Film, Filosofie, Literatuur, Media


  terug