Logo Universiteit Utrecht

Talenstudie voor jou

 • Communicatie- en Informatiewetenschappen: Language Learning and Language Teaching

  In deze Engelstalige opleiding bestudeer je hoe talen worden geleerd, zowel door kinderen als door volwassenen. Dat betekent dat je leert welke processen een kind doormaakt als het haar moedertaal leert en welke processen een leerling doormaakt bij het leren van Frans op de middelbare school, maar ook welke processen een volwassen immigrant doormaakt bij het leren van Nederlands. Je leert ook op welke manieren deze taalleerders kunnen worden ondersteund in hun leerproces: wat voor effect heeft de spraak van een volwassene op de taalontwikkeling van een peuter? Hoe zorg je ervoor dat een leerling na vijf jaar Frans op de middelbare school zich ook echt kan redden in die taal? Welke methodes zijn er om je woordenschat uit te breiden en welke werken goed en bij welke ben je de woordjes na een week weer vergeten?

  Om deze processen goed te kunnen bestuderen, starten we met een basis in de communicatiewetenschap en taalwetenschap in het eerste jaar. Bij het bestuderen van verschillende groepen leerders en de manieren waarop taalleerprocessen gestimuleerd kunnen worden, hebben we ook aandacht voor groepen die moeite hebben met deze processen. Denk hierbij aan kinderen met een taalstoornis of kinderen met gehoorproblemen of mensen met dyslexie.

  Na afsluiting van deze bachelor kun je aan de slag als ontwikkelaar van lesmateriaal, bij een educatieve uitgeverij. Ook kun je gaan werken bij een bedrijf dat (taal)toetsen ontwikkelt. Beleidsmedewerker taalbeleid bij een grotere gemeente behoort ook tot de mogelijkheden, net zoals werken bij een schooladviesdienst. Aansluitende masterprogramma’s zijn Taalwetenschappen, Toegepaste taalwetenschap, Spraak-/ taalpathologie, Neurollinguïstiek, Logopediewetenschap.
  Meer weten? Ga naar de website van de opleiding

  Inhoud van de opleiding:

  Cognitie, Communicatie, Neurologie, Onderwijs, Psychologie, Taalbeheersing, Taalkunde, Taalstoornissen, Taalverwerving

  terug