Logo Universiteit Utrecht

Talenstudie voor jou

 • Literature and Society: English

  Dit programma draait om de interactie tussen literatuur, visuele cultuur, en samenleving. Je leest klassieke Engelstalige werken en je verkent hedendaagse romans uit verschillende Engelssprekende landen. In onze cursussen analyseer je literaire teksten bovendien vanuit twee vernieuwende perspectieven: Engelse literatuur in een veranderende wereld, en Engelse literatuur in een visuele cultuur.

  In de specialisatie ‘Engelse literatuur in een veranderende wereld’ ontdek je hoe literatuur inspeelt op veranderingen in de samenleving maar ook hoe literatuur zelf sociale veranderingen kan veroorzaken. Zo speelde Uncle Tom’s Cabin een belangrijke rol in de afschaffing van de slavernij. Literatuur staat niet los van de wereld, maar er juist middenin. Het bestuderen van Engelstalige literatuur betekent dus ook het bestuderen van de belangrijkste sociale ontwikkelingen in verschillende Engelstalige landen.

  In de specialisatie 'Engelse literatuur in een visuele cultuur' bestudeer je de relatie tussen woord en beeld. Hetzelfde verhaal kan worden verteld in zowel een roman als een film – of zelfs verschillende films, denk aan Pride and Prejudice. Het stripboek is de fase van de superhelden ontgroeid en behandelt nu zaken als de Holocaust in Maus. Het computerspel Resident Evil heeft intussen al zeven romans voortgebracht. De bestudering van literatuur is daarmee onlosmakelijk verbonden met kennis over visuele cultuur.

  Afgestudeerden van deze opleiding worden docent op een middelbare school, werken als vertaler of redacteur, organiseren literaire festivals, werken in de uitgeverswereld, bij culturele instellingen, overheidsinstellingen of NGO's.
  Meer weten? Ga naar de website van de opleiding
  Engels

  Inhoud van de opleiding:

  Beeldende kunst, Cultuur, Film, Geschiedenis, Literatuur, Sociologie, Taalkunde

  terug