Werken in het onderwijs met een talenstudie
Veel mensen die een taalstudie hebben afgerond, gaan werken in het onderwijs. In totaal is zo’n 25,0% van de taalstudenten werkzaam in het onderwijs. Een prachtige branche waarin jij de jeugd van morgen mag voorbereiden op de toekomst! Dit kun je bijvoorbeeld doen als middelbare-schooldocent, maar er zijn ook veel andere opties.
Mogelijke beroepen
Als mogelijke beroepen in het onderwijs kun je bijvoorbeeld denken aan:
- beleidsmedewerker onderwijs;
- bijlesdocent;
- coördinator binnen een universiteit;
- cursistenbegeleider op een inburgeringsschool;
- docent voortgezet onderwijs;
- docent Nederlands als tweede taal;
- programma-assistent bij een universiteit;
- taaldocent voor groepscursussen.
Werken als docent
Als je een studie hebt gevolgd in een van de schooltalen (Nederlands, Engels, Duits, Frans of Spaans), kun je na de driejarige bacheloropleiding een master volgen. Daarbij word je in twee jaar klaargestoomd voor een baan als eerstegraads docent op een middelbare school.
Omdat er voor vakken als Nederlands, Frans en Duits een tekort is aan docenten, zijn er zeer goede baankansen in het onderwijs. De verwachting is dat de baankansen de komende jaren alleen maar nog beter worden.
Werken in een andere functie in het onderwijs
Naast docent op een middelbare school, zijn er diverse andere mogelijke beroepen. Zo kun je ook lesmateriaal ontwikkelen, Nederlandse les geven aan anderstaligen of als beleidsmedewerker aan de slag gaan. In elk van die functies komen je analytische vaardigheden, je kennis van taal en cultuur en je vermogen om kritisch te denken goed van pas.
Wanneer je langer in het onderwijs werkt, kun je soms ook in een bestuursfunctie binnen een school of binnen de talensectie op een school aan de slag gaan.
Simone Fenna aan het woord
Voor Simone Fenna – dochter van twee leraren – kwam het niet uit de lucht vallen dat ze graag voor de klas wilde staan. Dat is dan ook wat ze nu doet na afronding van haar studie Spaans. Nog steeds is dat wat ze het liefste doet. “Ik blijf werken in mijn vakgebied en kan tegelijkertijd bijdragen aan de maatschappij”, vertelt Simone Fenna. “Ik vind het mooi dat ik als taaldocente leerlingen kan helpen zich een weg te banen in de geglobaliseerde wereld.”
Lees Simone Fenna’s verhaal en bekijk ook de andere verhalen van alumni.