Talenstudie voor jou

 • Alumniverhalen

  Na de studie: het verhaal van Chiara

  “Door de studie Italiaans heb ik veel internationale mensen leren kennen.”

  Dat Chiara (24) iets met Italiaans zou gaan doen, was niet onverwachts. Ze heeft haar Italiaanse naam te danken aan de voorliefde voor Italië van haar moeder. Haar moeder kwam vroeger ieder jaar op dezelfde camping in Italië en liet Chiara al snel zien hoe mooi en fijn dit land is. Niet verrassend dus dat Chiara na een jaar als au pair werken in Genua koos voor de studie Italiaanse Taal en Cultuur in Leiden. Inmiddels heeft ze haar masterdiploma behaald en werkt ze als managementassistent aan de Universiteit van Amsterdam. Hoe vond ze het om een taal te studeren?

  Meer dan taalles alleen

  Toen Chiara als au pair werkte in Genua leerde ze al een aardig woordje Italiaans spreken. Na dat jaar wist ze zeker: de studie Italiaanse Taal en Cultuur moet het worden. De taallessen gaven haar aan het begin van de studie een voorsprong. “Maar voorkennis van de Italiaanse taal is geen voorwaarde om de studie te kunnen volgen”, benadrukt Chiara, “vanaf het begin krijg je taalverwervingsvakken om de taal te leren. Die vakken gaan zeker niet alleen over grammatica gaan. De professor deelt ook allerlei weetjes over de taal en over Italië zelf. Het ging veel verder dan de taal op zich.”

  Maar de studie Italiaans draait zeker niet alleen om taalverwerving. Een ander vak dat Chiara is bijgebleven, is Italia Oggi. Dat betekent ‘Italië vandaag’. “Het vak ging over de geschiedenis van Italië vanaf de Tweede Wereldoorlog tot de jaren 2000. Door dat vak begon ik de geschiedenis van Italië nog interessanter te vinden. Toen ik voor een ander vak later een essay schreef over de aanslag in Bologna in 1980, besloot ik daar ook mijn scriptieonderwerp van te maken. Via de slachtoffervereniging kon ik slachtoffers en hun familieleden ondervragen. Het was een boeiend onderwerp om me in vast te bijten.”

  Werken in het onderwijs

  “Tijdens de studie motiveren de docenten je regelmatig om je te verdiepen in je carrièreopties”, vertelt Chiara. Zo liep zij kort stage op een basisschool als docent Italiaans. Ook gaf ze na haar master een tijdje college over de Italiaanse geschiedenis. “Dat was ver buiten mijn comfortzone, maar ook heel leuk. Ik besefte toen dat ik heel graag in het onderwijs werk, maar dan wel liever op de achtergrond in plaats van voor de groep. Ik vind het wel heel leuk om een les te ontwikkelen, maar hoef niet per se de les vervolgens zelf te geven.” Chiara’s huidige baan sluit daar perfect op aan. Ze werkt nu namelijk sinds twee maanden op de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam als managementassistent. Wel een onderwijsbaan dus, maar meer achter de schermen!

  Meerdere keren naar Italië

  Als er iets is wat Chiara andere studenten Italiaans zou aanraden, dan is het wel een buitenlandverblijf via het Erasmus-programma. “Daar wordt je Italiaanse taalvaardigheid in één klap veel beter van.” Chiara ging in het derde jaar van haar bachelor naar Bologna om daar colleges te volgen. Daarnaast was ze tijdens haar master een half jaar in haar eentje in Rome om vakken te volgen en haar masterscriptie te schrijven. Aan beide verblijven in Italië hield Chiara veel vrienden uit het land én een onvergetelijke tijd over. Ook ontmoette ze in Bologna haar vriend, met wie ze al drie jaar samen is.

  Nog dagelijks Italiaans gebruiken

  Ook nu ze haar diploma heeft behaald, gebruikt Chiara nog dagelijks haar Italiaanse taalvaardigheid. Al is het maar in gesprek met haar vriend. “Met elkaar spreken we altijd Italiaans”, licht Chiara glunderend toe. “We zitten ook in een WhatsApp-groep voor Italianen in Haarlem en Leiden. Dat is heel leuk voor ons allebei, want daardoor kunnen we wellicht Italianen ontmoeten én leer je de verschillen tussen Nederlanders en Italianen beter herkennen.”

  Verder kent Chiara door haar studie en verblijven in het buitenland veel Italiaanssprekende mensen. “Ik heb vriendinnen uit mijn Erasmus-tijd die Italiaans spreken. Zij komen uit Oostenrijk en Spanje, maar we sturen elkaar bewust spraakmemo’s in het Italiaans om met de taal bezig te zijn. Ook lees ik veel Italiaans en heb ik vrienden uit mijn au-pairtijd met wie ik Italiaans spreek. Kortom: de studie heeft me niet alleen een fijne tijd en een leuke baan opgeleverd, maar ook een geweldige club internationale mensen om me heen.”

  >Wil jij ook iets met Italiaans? Bekijk de mogelijkheden.