Talenstudie voor jou

 • Alumniverhalen

  Na de studie: het verhaal van Anne

  “Veel mensen hebben geen goed beeld van Afrika.”

  Al tijdens haar reizen naar Afrika ontdekte Anne (28) dat Afrika voor haar als een tweede thuis voelt. Ze wilde graag meer leren over de cultuur van het continent en studeerde daarom Afrikaanse Talen en Culturen in Leiden. Inmiddels is ze bezig te emigreren naar Kenia om daar een toeristische onderneming op te zetten.

  Van mbo naar hbo naar universiteit

  Afrikaanse Talen en Culturen was niet Annes eerste studie. Ze rondde eerst de mbo-opleiding Economie & Wildlife af, waarna ze haar propedeuse voor de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening behaalde. Dat laatste deed ze om te kunnen doorstromen naar de universitaire opleiding Afrikaanse Talen en Culturen, een opleiding waar al lange tijd haar interesse naar uitging.

  Verblijf in Zuid-Afrika en Kenia

  Binnen haar opleiding was Anne vooral geïnteresseerd in antropologie. Een talenknobbel heeft ze naar eigen zeggen niet, maar ze vindt het toch leuk om energie te steken in het leren van een nieuwe taal. In het tweede jaar van haar studie ging ze naar Zuid-Afrika om daar onder meer de taal Zulu te leren. Later in haar studie is ze naar Kenia gegaan om zich daar te verdiepen in gesproken literatuur. Dat vindt ze een razend interessant fenomeen en is dan ook het onderwerp waarover haar scriptie gaat.

  Een lodge in Kenia

  Anne is samen met haar vriend, een traditionele Masai, een lodge aan het opzetten in Kenia. Daar gaan ze allerlei activiteiten organiseren voor toeristen, zoals een olifantenwandeling, safari’s en bezoekjes aan kerken en scholen. “Zo willen we onze gasten in contact te brengen met de lokale cultuur en natuur. Ook wil ik toeristen met onze authentieke reizen laten zien dat er veel meer is dan de clichés. Vaak wordt gedacht dat mensen in Afrika in lemen huisjes wonen. Niet iedereen beseft dat Afrika een groot en divers continent is. Daarom wil ik mensen graag meer over Afrika leren.”

  Iets betekenen voor de gemeenschap

  Naast het opzetten van de lodge, wil Anne iets betekenen voor de lokale gemeenschap. “Mensen in Afrika zijn heel leergierig. Jongeren houden zich bijvoorbeeld veel met politiek bezig en willen steeds meer weten over de wereld. Er is in die zin een transitie gaande onder jongeren. Ik wil graag investeren in de omgeving en in wat er al is, bijvoorbeeld in het lokale onderwijs. Dat vind ik heel mooi en belangrijk.”

  Een typische talenstudent?

  Een typische talenstudent vindt Anne zichzelf niet. “Ik heb geen supertalent om heel snel nieuwe talen te leren. Wel is een taal studeren echt iets voor mij, omdat ik het mooi vind dat ik door mijn studie met meer mensen kan communiceren. Ik zou een talenstudie niet alleen aanraden aan mensen die het interessant vinden om een taal te leren, maar vooral ook aan mensen die geïnteresseerd zijn in andere culturen en die een schakel willen zijn tussen culturen.”

  >Wil jij ook iets doen met Afrikaanse talen en culturen? Bekijk de mogelijkheden.