Talenstudie voor jou

 • Alumniverhalen

  Na de studie: het verhaal van Anne

  “Juist door de kleinschaligheid van mijn studie heb ik veel kunnen leren”

  Een jaar in Oslo wonen maakte Anne razend enthousiast voor de Scandinavische talen en culturen. Ze koos dan ook voor de kleinschalige bachelor Scandinavië studies aan de Universiteit van Amsterdam. Nog steeds kijkt Anne met veel plezier terug op haar studie. “Mijn studie heeft een basis gelegd die ook in mijn huidige werk voor een kenniscentrum voor discriminatiezaken goed van pas komt.”

  Een logische opeenvolging van keuzes

  Het klinkt misschien bijzonder: de opleiding Scandinavische studies gevolgd door de master ‘Islam in de moderne wereld’ en daarna werken in het communicatievak en bij een kenniscentrum voor discriminatie. “Toch is mijn carrière een logische opeenvolging van keuzes”, vertelt Anne. “Voor mijn bachelorscriptie bestudeerde ik een Noors boek waarin de Koran op de hak wordt genomen. De Islam was onder andere door aanslagen een heel actueel thema, in Noorwegen én in andere landen. Daarom heb ik voor deze master gekozen. In mijn huidige werk ben ik nog steeds bezig met belangrijke maatschappelijke kwesties en is ook een centrale rol weggelegd voor cultuur.”

  Kenniscentrum voor discriminatiezaken

  Momenteel werkt Anne als klachtenconsulent bij Tûmba, het kenniscentrum voor discriminatiezaken in Friesland. Een heel afwisselende functie volgens Anne! “Mensen kunnen mij als klachtenconsulent bellen wanneer ze met discriminatie te maken hebben. Ik ontvang meldingen, geef mensen informatie over de relevante wetgeving, doe onderzoek naar de ontvangen meldingen, voer bemiddelingsgesprekken en verzorg ook voorlichting. Eigenlijk komen hierin al mijn interesses samen. Ik vond tijdens mijn studie onderzoek doen heel leuk, maar kan ook het directe contact met mensen in mijn baan erg waarderen.”

  Uitstekende schrijfvaardigheid

  Anne is nog steeds erg te spreken over haar opleiding: “De colleges waren leuk en ik heb een aantal heel goede docenten gehad aan wie ik veel te danken heb. Juist door de kleinschaligheid van de opleiding heb ik tijdens mijn studie veel kunnen leren. Ook mijn buitenlandverblijf in Noorwegen was heel waardevol.” Daarnaast heeft Anne veel profijt gehad van de schrijfvaardigheid die ze tijdens haar opleiding heeft opgedaan. “In mijn werk is het feit dat ik goed kan schrijven altijd een meerwaarde geweest. Die vaardigheid heb ik echt te danken aan mijn taalstudie.”

  > Wil jij ook iets met Scandinavische talen en culturen doen? Bekijk de mogelijkheden.