Talenstudie voor jou

 • Alumniverhalen

  Na de studie: het verhaal van Bibi

  “Taal leren zit in mijn bloed.”

  Dat Bibi na haar studie in het buitenland zou gaan werken, was voor haar familie geen verrassing. Bibi groeide op in Portugal als dochter van een Portugese vader en een Nederlandse moeder. Al op jonge leeftijd sprak ze meerdere talen en reisde ze veel. Inmiddels heeft ze haar thuishaven gevonden in Colombia, waar ze werkt voor een grote storytelling agency. Het is Bibi’s droombaan: ze kan haar cultuur- en taalkennis benutten en tegelijkertijd veel van de wereld zien.

  Talenknobbel

  Bibi wist altijd al dat talen haar goed liggen. “Ik ben tweetalig opgevoed en ging naar een Engelse school. Daardoor sprak ik al drie talen vloeiend toen ik op mijn zestiende naar Nederland kwam”, vertelt Bibi. Na de havo behaalde ze haar propedeuse aan de Pabo, maar ze zocht meer uitdaging. Het liefst in de vorm van een talenstudie. “Talen leren zit in mijn bloed. Door mijn meertalige achtergrond en het vele reizen is het haast een onderdeel van mij geworden.”

  De wereldtaal Spaans

  Bibi koos uiteindelijk voor de opleiding Spaanse Taal en Cultuur in Nijmegen. “Spaans wordt door veel mensen ter wereld gesproken. Daarom leek deze studie me een goede manier om meer over de wereld te leren.” De studie heeft Bibi naar eigen zeggen veel gebracht. “Dat ik drie jaar ben ondergedompeld in een andere taal, is heel waardevol. Omdat de studie kleinschalig is en je veel contact hebt met docenten, leer je de taal snel vloeiend spreken.” Ook de cultuurvakken spreken haar aan. “Door die vakken heb ik veel geleerd over verschillende culturen en leerde ik alles vanuit meerdere perspectieven te bekijken.”

  Stage in Colombia

  Na haar afstuderen had Bibi nog niet concreet voor ogen wat ze wilde gaan doen. Reizen? Werken? Een nieuwe opleiding? Op aanraden van haar studieadviseur besloot ze stage te lopen in het buitenland. Vanwege haar Colombiaanse vriend lag een stage in Colombia voor de hand. Bibi kwam terecht bij de storytelling agency WhereNext in de hoofdstad Bogotá. Daar was ze productieassistent bij de videoproducties die het bedrijf maakt voor diverse opdrachtgevers. Dankzij die stage kreeg ze uiteindelijk een mooie baan aangeboden als producent. “Ik heb het hier zo naar mijn zin dat ik over dat aanbod niet geen seconde hoefde te twijfelen”, vertelt Bibi enthousiast.

  Meerdere perspectieven

  Het leukste aan haar werk vindt Bibi dat het afwisselend is, dat ze veel dingen kan regelen en dat ze leuk contact heeft met andere mensen. Haar goede beheersing van het Spaans is natuurlijk een vereiste in haar werk. Ook komt het goed van pas dat ze heeft geleerd vanuit meerdere perspectieven naar dingen te kijken. “Of je nu producent, docent, vertaler of medewerker bij een bedrijf bent, het is altijd heel waardevol dat je je kunt inleven in het gezichtspunt van iemand anders.”

  Toekomstplannen

  De komende jaren ziet Bibi zichzelf nog steeds bij WhereNext werken en in het buitenland wonen. “Misschien verhuis ik naar Spanje, waar het bedrijf ook een vestiging wil openen. Dat lijkt me ook een mooi land.” Maar voorlopig heeft Bibi het erg naar haar zin in Columbia. Met reizen en talen leren is ze overigens nog lang niet klaar. “Ik wil binnenkort Frans gaan leren. Op termijn lijkt Russisch en Chinees leren me ook wel wat”, vertelt Bibi. “Maar alles op z’n tijd.” Oftewel, mañana mañana, zoals ze in Colombia zeggen.

  > Wil jij ook iets met Spaans doen? Bekijk de mogelijkheden.