Alumniverhalen
Na de studie: het verhaal van Dirk
“Als je leert te doen wat je leuk vindt, zijn de kansen eindeloos.”
Na de lerarenopleiding koos Dirk Lotgerink ervoor om Spaanse Taal en Cultuur te studeren aan de Radboud Universiteit. De opleiding wakkerde zijn liefde voor de Spaanse taal en reizen verder aan. Zo bracht de master Spaanstalige letterkunde Dirk naar Mexico, waar hij ongeveer vijf jaar verbleef. “Dankzij de studie Spaans ben ik overal terechtgekomen: in het onderwijs, de journalistiek en ook bij mijn beroep als voetbaltolk.”
Doen wat je leuk vindt
Een studiekeuze maken was voor Dirk niet lastig: “Ik stelde mijzelf de vraag ‘Wat vind ik het leukste vak op de middelbare school?’. Dat was Spaans.” Een tussenjaar in Spanje bevestigde zijn liefde voor het vak en dus begon Dirk met de lerarenopleiding Spaans. “Dat was voor mij het mooiste wat er is: reizen, nieuwe culturen ontdekken, mensen leren kennen… Dat kwam samen bij Spaans leren.” Dirk kan zich wel voorstellen dat jongeren niet weten wat de concrete toekomstmogelijkheden met een talenstudie zijn. Zelf legt hij de nadruk niet op de toekomst, maar op het nu: “Het gaat erom dat je leert doen wat je leuk vindt. Dan zijn de kansen eindeloos.”
Terugkijken op de opleiding
Op zijn studietijd kijkt Dirk positief terug. Het enthousiasme van de docenten en de aansprekende, actuele onderwerpen motiveerden hem om de studie Spaans te voltooien. De opleiding bood hem ook de kans om naar Mexico te vertrekken voor een uitwisseling. Daar is hij zo’n vijf jaar blijven hangen: “Ik heb op de universiteit gewerkt in Mexico en ik heb zelfs een reisprogramma gehad. Ik ben heel blij met zoveel buitenlandervaring, bijvoorbeeld als ik zie welke discussies nu spelen in de samenleving. Spaans studeren is in dat opzicht zeker een verrijking van je leven.” Uiteindelijk bracht het leven Dirk terug naar huis. Sindsdien houdt hij zich bezig met lesgeven, schrijven én tolken.
Voetbaltolk worden met een talenstudie
Of Dirk had verwacht dat hij als tolk in de voetbalwereld terecht zou komen? “Nee, ik wist helemaal niet dat het bestond. Ik wilde het liefst Spaans leren. Voetbal is er op een gegeven moment bij gekomen.” Dirk legt uit dat kennis van talen erg belangrijk is in de voetbalwereld. Het viel hem op dat er geen tolken bestonden die alleen gericht zijn op voetbal. Als er bijvoorbeeld een tolk nodig was bij een wedstrijd, dan werd iemand gevraagd die binnen juridische zaken werkt. Oftewel: iemand die eigenlijk niet eens weet hoe buitenspel vertaald moet worden. “Toen dacht ik: ik ga hier inspringen, en dat is aardig gelukt.”
In het diepe durven te springen
Veel ervaring opdoen tijdens de studie is volgens Dirk belangrijk om verschillende kanten op te kunnen. “Als je daarvoor openstaat, kom je op de mooiste plekken terecht.” Wat Dirk studiekiezers adviseert? Kijk vooral naar de mogelijkheden, niet naar wat er niet kan. Dat is dan onderdeel van de vraag ‘Wat vind je nu eigenlijk leuk?’. Ga dat maar gewoon uitproberen. Die stimulans moeten studenten meer krijgen. “Onzekerheid veranderen in durven en in het diepe durven te springen.”
Geen toekomstplannen maar dromen
Toekomstplannen maakt Dirk niet: “Ik ben ontzettend gelukkig met wat ik nu heb bereikt door de studie Spaans. Ik denk dat veel Nederlanders doelen stellen en dat dat riskanter is dan wanneer je leert te leven met de dag. Als je te veel gefocust bent op een toekomstdoel en daar misschien jaren over doet, dan verlies je andere zaken in het leven uit het oog die juist heel mooi kunnen zijn.” Wel heeft Dirk nog dromen: “Een droom van mij is om een boek te publiceren, en die droom komt vast nog wel een keer uit.”