Talenstudie voor jou

 • Alumniverhalen

  Na de studie: het verhaal van Esmée

  “Als freelance tekstschrijver heb ik veel leuke en afwisselende opdrachten.”

  “Dat ik een eigen bedrijf zou hebben als tekstschrijver, had ik nog niet kunnen bedenken toen ik aan de studie Nederlandse Taal en Cultuur begon”, vertelt Esmée. Maar erg blij wordt ze er wel van dat ze als freelance tekstschrijver dagelijks webteksten, blogartikelen en social-media-posts schrijft voor ondernemers. Ondernemers op die manier helpen aan meer online zichtbaarheid vindt Esmée het leukste wat er is.

  Keuze voor de studie Nederlands

  Esmée begon na het vwo in eerste instantie aan de hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie, maar een universitaire opleiding bleek toch beter bij haar te passen. Om een half jaar te overbruggen, ging ze op haar oude middelbare school aan de slag als persoonlijk assistent bij de sectie Nederlands. Nederlands was altijd al haar favoriete vak geweest en deze baan wakkerde haar enthousiasme over het vak verder aan. De studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam bleek haar op het lijf geschreven te zijn.

  Leren over de kracht van taal

  Binnen de opleiding Nederlands koos Esmée voor de track Taal en Communicatie, waar ze vakken volgde over onder meer retoriek en argumentatieleer. “Ik vond het vooral heel interessant om meer te leren over de kracht die taal kan hebben in communicatie.” Naast de vakken voor Nederlands verdiepte Esmée zich in een vreemde taal als onderdeel van haar opleiding. Ze koos voor Engels, omdat het haar nuttig leek om die taal nóg beter te kunnen spreken.

  Taal en Communicatie in Organisaties

  Na afronding van de opleiding Nederlandse Taal & Cultuur volgde Esmée de master Taal en Communicatie in Organisaties aan de Vrije Universiteit. Tijdens haar voorbereidende pre-master liep ze stage bij een sieradenwebshop, waar ze onder andere nieuwsbrieven schreef, de pr verzorgde en webteksten opstelde. Tijdens de stage ontdekte ze dat dit het soort werk is waar ze graag in verder wilde gaan.

  Een eigen onderneming

  Toen ze tijdens haar studie een leuke baan kreeg aangeboden als proeflezer, moest Esmée zich daarvoor inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Zo had ze opeens haar eigen onderneming. Van het een kwam het ander en na haar studie besloot ze zelf actief opdrachten binnen te halen. Inmiddels runt ze alweer een paar jaar met veel plezier haar eigen bedrijf Edit by Esmée. “Ondernemen is een kwestie van doen. Soms moet je over drempels heen, bijvoorbeeld om nieuwe klanten te werven. Dat maakt het juist leuk en uitdagend.”

  Het juiste verhaal op papier zetten

  “Met mijn bedrijf help ik onder andere startende ondernemers aan goede teksten voor hun website. Er komt veel kijken bij webteksten als je eenmaal je product of dienst hebt uitgedacht. Hoe onderscheid je je? Wie is je doelgroep? In brainstormsessies spar ik daarover met klanten. De uitkomst van die sessies vertaal ik naar goede webteksten. Extra leuk is dat uit opdrachten vaak langdurige samenwerkingen voortkomen. Dan schrijf ik bijvoorbeeld ook blogartikelen of doe ik ook de posts op social media. Echt een totaalpakket dus! Het leuke is ook dat ik me op heel verschillende ondernemers richt. De ene keer schrijf ik voor een accountant, de andere keer voor een huidverzorgingsmerk. Dat houdt het afwisselend.”

  De studie als goede basis

  Esmée kijkt met een goed gevoel terug op haar studie. “De opleiding Nederlands heeft me geleerd om een stapje terug te doen: niet meteen in de pen kruipen, maar eerst brainstormen en dan pas uitvoerend aan de slag gaan. Die werkwijze heb ik echt aan mijn studie overgehouden. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie natuurlijk meer geleerd over taal, argumenteren en retoriek. Door gewoon te doen in de praktijk heb ik na mijn studie ook nog veel geleerd, maar mijn studie biedt voor mijn werk wel echt een goede basis.”

  > Wil jij ook iets met Nederlands doen? Bekijk de mogelijkheden.