Logo Universiteit Utrecht

Talenstudie voor jou

 • Alumniverhalen

  Na de studie: het verhaal van Esmée

  “De studie Nederlands heeft me een goede basis gegeven.”

  “Ik had mijn pad nog niet volledig uitgestippeld toen ik aan de studie Nederlandse Taal en Cultuur begon”, vertelt Esmée. Toch doet ze nu dagelijks waar ze het meest blij van wordt: werken als tekstschrijver en communicatie-expert. Dat doet ze zowel als ondernemer als in een vaste baan bij een bedrijf. Een combinatie die perfect bij Esmée past!

  Keuze voor de studie Nederlands

  Esmée begon na het vwo in eerste instantie aan de hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie, maar een universitaire opleiding bleek toch beter bij haar te passen. Om een half jaar te overbruggen, ging ze op haar oude middelbare school aan de slag als persoonlijk assistent bij de sectie Nederlands. Nederlands was altijd al haar favoriete vak geweest en deze baan wakkerde haar enthousiasme over het vak verder aan. De studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam bleek haar dan ook op het lijf geschreven te zijn.

  Leren over de kracht van taal

  Binnen de opleiding Nederlands koos Esmée voor de track Taal en Communicatie, waar ze vakken volgde over onder meer retoriek en argumentatieleer. “Ik vond het vooral heel interessant om meer te leren over de kracht die taal kan hebben in communicatie.” Naast de vakken voor Nederlands verdiepte Esmée zich in een vreemde taal als onderdeel van haar opleiding. Ze koos voor Engels, omdat het haar nuttig leek om die taal nóg beter te kunnen spreken.

  Taal en Communicatie in Organisaties

  Na afronding van de opleiding Nederlandse Taal & Cultuur volgde Esmée de master Taal en Communicatie in Organisaties aan de Vrije Universiteit. Ze deed eerst een pre-master om zich op die master voor te bereiden en liep tegelijkertijd stage bij een sieradenwebshop, waar ze onder andere nieuwsbrieven schreef, de pr verzorgde en webteksten opstelde. Tijdens de stage ontdekte ze dat dit het soort werk is dat haar blij maakt en waar ze graag in verder wilde gaan.

  Een eigen onderneming

  Dat ze ondernemer zou worden, is niet iets wat Esmée altijd al voor ogen had. Tijdens haar studie kwam het ondernemerschap min of meer toevallig op haar pad. Ze kon bij een bedrijf aan de slag gaan als proeflezer, mits ze zich bij de Kamer van Koophandel zou inschrijven. Dat bleek helemaal niet zo ingewikkeld als ze had verwacht. Haar onderneming Edit by Esmée was een feit. Van het een kwam het ander en na haar studie besloot ze zelf actief opdrachten binnen te halen. “Ondernemen is een kwestie van doen. Soms moet je over drempels heen, bijvoorbeeld om nieuwe klanten te werven. Dat maakt het juist leuk en uitdagend.”

  Ondernemen én werken in loondienst

  Inmiddels heeft Esmée naast haar freelance opdrachten een vast contract bij een werkgever: ze verzorgt de marketingcommunicatietaken voor een uitzendbureau. Haar overige tijd besteedt ze aan freelance opdrachten. “Dit is voor mij een perfecte combinatie. Ik vind het interessant om voor verschillende opdrachtgevers te werken en haal veel uitdaging uit het ondernemerschap. Tegelijkertijd biedt mijn vaste baan gezelligheid en zekerheid.”

  De studie als goede basis

  Esmée kijkt met een goed gevoel terug op haar studie. “De opleiding Nederlands heeft me een goede basis gegeven voor mijn werk. Met de studie kun je nog veel kanten op, maar met een master kun je je daarna goed specialiseren. Dat is hoe ik in het communicatievak terecht ben gekomen.”

  > Wil jij ook iets met Nederlands doen? Bekijk de mogelijkheden.