Logo Universiteit Utrecht

Talenstudie voor jou

 • Alumniverhalen

  Na de studie: het verhaal van Han

  “Door mijn studie Duits heb ik een uniek profiel in het bedrijfsleven”

  Hoe Han bij de studie Duits uitkwam? Hij raakte geïnspireerd door een speech van oud-staatssecretaris Frans Timmermans, die vertelde dat de Nederlandse economie jaarlijks miljarden misloopt door een gebrek aan kennis van de Duitse taal. Han was geïnteresseerd in het bedrijfsleven, maar vond de studie Economie te wiskundig. Door de speech van Frans Timmermans wist hij het: hij wilde Duits studeren in Nijmegen om daarmee een bemiddelende rol in het bedrijfsleven te spelen. En zo geschiedde!

  Duidelijke ambitie

  Al aan het begin van zijn studie had Han een duidelijk doel voor ogen. Hij zag zichzelf wel werken bij een organisatie die ambities heeft voor Duits-Nederlandse samenwerking. “Een goede beheersing van de Duitse taal is namelijk noodzakelijk voor een goede relatie met Duitse partners”, zo vertelt Han. Na zijn bachelor Duitse Taal & Cultuur aan de Radboud Universiteit koos Han voor de master Duitstalige Letterkunde. “Zo kon ik mijn Duitse taalvaardigheid verder verbeteren en zelf vakken kiezen die mij inhoudelijk interesseerden.”

  Werken in het bedrijfsleven

  Sinds zijn afstuderen werkt Han als projectmanager High Tech bij Oost NL binnen de unit Business Development. Deze instantie investeert, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat en de provincies Gelderland en Overijssel, in ondernemers in Oost-Nederland die zich bezighouden met innovaties op het gebied van Agro-Food, Life Sciences & health, High Tech en Cleantech & Energy. Op deze manier versterkt Oost NL de regionale economie en laat het bedrijf ondernemers sneller innoveren, investeren en internationaliseren.

  Han kwam hier terecht via een sollicitatie bij de Euregio Rijn-Waal. “Daar ben ik het na een aantal sollicitatierondes net niet geworden. Wel heeft de Euregio Rijn-Waal mij voorgedragen bij Oost NL, waar veel wordt samengewerkt met Duitsland. Daar werd ik direct aangenomen. Nog dagelijks voer ik in mijn functie gesprekken met Duitse partners.”

  Uniek profiel als taalstudent

  Wat Han aan studiekiezers wil meegeven? “Wees je als taalstudent bewust van jouw unieke profiel. Door je kennis van een vreemde taal heb je een organisatie echt iets te bieden. Je kunt je als taalstudent dus zeker breed oriënteren, bijvoorbeeld door ook naar commerciële functies te kijken. Waar je terechtkomt, hangt immers niet alleen van je studie af, maar ook zeker van je persoonlijkheid.”

  Blij met studiekeuze

  Na zijn afstuderen kijkt Han nog steeds tevreden terug op zijn studie. “Ik boekte, mede door de kleinschaligheid van de studie, al snel vooruitgang met de Duitse taal. Dat is heel leuk. Ook was een persoonlijke benadering goed mogelijk. Zo wilden een medestudent en ik de filosofie van Friedrich Nietzsche beter begrijpen en hebben wij met een professor lange wandelingen gemaakt zoals Nietzsche dat in zijn tijd deed. Met een kleinschalige taalstudie als Duits is er vaak wel een mogelijkheid om dat soort ideeën waar te maken.”

  > Wil jij ook iets met Duits doen? Bekijk de mogelijkheden.