Alumniverhalen
Na de studie: het verhaal van Iris
“De studie Nederlands vormt een goede basis voor veel verschillende beroepen. ”
Iris is een jaar geleden afgestudeerd en werkt nu een paar dagen in de week bij Omrop Fryslân. Daarnaast runt ze al bijna een jaar haar eigen communicatiebureau, Studio Oog voor Taal.
Wat heb je precies gestudeerd?
“Ik heb de bachelor Nederlandse taal en cultuur gedaan en de masters Neerlandistiek en Communicatie en Educatie, alle drie in Groningen. De keuze voor de studie Nederlands gebeurde eigenlijk ‘per ongeluk’, want op de middelbare school had ik er in eerste instantie nooit aan gedacht. Eerst twijfelde ik er zelfs nog aan of ik misschien niet ‘te sociaal’ voor een universitaire studie was. Ik heb bij een meeloopdag van Pedagogische wetenschappen gekeken, maar hoewel het onderwerp me aansprak, voelde die studie veel te massaal voor mij. Op een voorlichtingsdag raakte ik uiteindelijk met iemand in gesprek die Nederlands studeerde, en bij die studie voelde ik me toen direct thuis.
Toen ik aan de studie begon, verwachtte ik dat vooral de literatuurvakken me zouden aanspreken, maar tijdens de studie merkte ik dat ik de taalbeheersingsvakken eigenlijk nog veel leuker vond. Zeker onderwerpen die te maken hadden met het leren van taal door kinderen of mensen met beperkingen vond ik toen heel interessant. Ik kreeg het idee dat je met die kennis echt iets kan bijdragen aan de maatschappij en dat sprak mij aan. Tijdens mijn bachelorscriptie heb ik onderzoek gedaan naar interacties tijdens het voorlezen in de kleuterklas. Het kiezen van een master vond ik daarna weer erg lastig, maar ik wilde wel graag in Groningen blijven. Omdat ik taalbeheersing zo leuk vond, ging ik ook eens kijken naar masters bij Communicatie, en zo heb ik uiteindelijk deze twee masters gevolgd.”
Wat is je baan?
“24 uur per week werk ik bij Omrop Fryslân in de afdeling ‘Publiek’, die zich eigenlijk op alles rondom het publiek van de omroep richt. Daar werk ik in een team met bijvoorbeeld vormgevers en socialmediaredacteuren, waarmee ik verantwoordelijk ben voor de marketing en communicatie. Wanneer er bijvoorbeeld een nieuw programma wordt gemaakt, zoek ik uit hoe we de doelgroep het best kunnen bereiken, en maak ik een communicatieplan.
Ik kom zelf uit Friesland, en het voelt goed om bij te dragen aan een ‘community’ waar ik zelf ook veel om geef. Daarnaast worden er zulke mooie en goede programma’s gemaakt, waarvan ik het bijna jammer vind dat ze alleen regionaal worden uitgezonden. Ik vind het tof om daaraan mee te mogen werken.
De rest van mijn week houd ik me dus als ZZP’er bezig met mijn eigen communicatiebureau. Daar bied ik eigenlijk een paar heel verschillende diensten aan, waar ik me graag mee bezighoud en waarvan ik denk dit ook aardig te kunnen. Ik schrijf bijvoorbeeld websiteteksten voor mensen die zelf een bedrijfje starten. Die weten dan nog niet altijd hoe ze zichzelf willen neerzetten naar buiten toe en ik vind het erg leuk om daarover mee te denken en ze zo te helpen. De leukste dingen aan mijn eigen bedrijf vind ik de vrijheid en de variatie aan klussen. Zo ben ik de ene dag over veters aan het schrijven voor een bedrijf dat verzorgingsmiddelen voor sneakers verkoopt, en de andere dag de websitetekst voor een professional organizer. Ik kom zo met veel verschillende mensen in contact.”
Hoe ben je daar terechtgekomen?
“Aan het begin van mijn studie had ik niet bedacht dat ik in de communicatiewereld zou kunnen belanden: ik heb zelf nog lang gedacht dat ik docent zou worden, en had nog niet veel verder gekeken. Het begon tijdens de master Communicatie en Educatie, toen ik moest stage lopen. Ik had nog geen idee waar ik dat zou willen doen, maar na een heel uitgebreid gesprek met de stagecoördinator ben ik toen bij een communicatieadviesbureau in Groningen terecht gekomen: Senza Communicatie. Dat was voor mij de perfecte plek om te beginnen, met fijne collega’s. Ik kwam erachter dat het beroep van communicatieadviseur wel echt iets voor mij was, maar ik wilde op zoek naar een plek waar ik aan onderwerpen kon werken waar ik meer raakvlakken mee heb. Toen ik vervolgens de vacature van Omrop Fryslân zag, wist ik direct wat me te doen stond.”
Hoe helpt je studieachtergrond je nu in je werk?
“De studie Nederlands is eigenlijk voor een heleboel dingen een heel goede basis. In eerste instantie had ik dat niet zo door, maar je ontwikkelt denk ik meer dan bij andere studies echt heel goede academische vaardigheden. Voor mijn werk komt het natuurlijk van pas dat ik goed heb leren schrijven, voor verschillende doelgroepen en in verschillende stijlen. Ik moet bijvoorbeeld persberichten schrijven — ik herinner me niet dat ik daar ooit les in heb gehad, maar ik merkte hierbij al vanaf het begin dat ik vrij gemakkelijk de stijl herkende en mijn kennis wist toe te passen. Ik krijg vaak opdrachten omdat ik teksten gewoonweg sneller kan opstellen dan anderen, en er een kritischere blik op kan werpen. Verder denk ik tijdens de studie ook veel meegekregen te hebben met betrekking tot mondelinge vaardigheden: ik ben echt vaardig geworden in gesprekken voeren, voor een groep staan en duidelijk overkomen.
Inhoudelijk komt mijn opgedane kennis ook vrij direct van pas: in mijn master volgde ik een vak over presentatiecoaching, en afgelopen jaar kon ik die kennis direct toepassen toen ik een blok lesgaf aan de TU Delft. Ik gaf toen het vak Mondeling Presenteren aan eerstejaars studenten Technische Bestuurskunde, superleuk en -leerzaam. Daar kwam ik trouwens terecht via mijn masterscriptiebegeleider. Je bouwt tijdens je studie een waardevol netwerk op, waar je zeker gebruik van kunt maken. Het voordeel van een kleine studie daarbij is dat iedereen goed weet wie je bent. Ze helpen je graag.”
Welk advies had je zelf als student of studiekiezer graag willen horen?
“Misschien een beetje cliché, maar durf om hulp te vragen! Zeker binnen je studie zullen er veel mensen zijn die je graag helpen en zelf ook veel connecties hebben. Mij heeft het erg geholpen om mijn stagecoördinator te spreken, die weet veel uit ervaring, heeft een groot netwerk en je kunt daar ook vragen om stageverslagen, om je mee te oriënteren. Daarnaast kan ik het ook zeker aanraden om stage te lopen, ondanks dat het niet altijd verplicht is. Je krijgt daarmee een veel duidelijker beeld van wat je met je studie kunt en wat je wel en niet leuk vindt en het biedt vaak weer een hoop andere/nieuwe ingangen.
Als je je wilt verdiepen in communicatieadvies, is het in ieder geval goed om te weten in wat voor soort bedrijf je zou willen werken: bij een communicatieadviesbureau zijn je collega’s communicatieadviseurs en werk je voor opdrachtgevers, maar je kunt ook werken om de communicatieafdeling van een bedrijf, dan is je werk gefocust op het bedrijf zelf. In het eerste geval zit er misschien meer variatie in je opdrachten, maar in het tweede geval kun je met collega’s met heel verschillende functies werken, zoals in mijn geval nu met bijvoorbeeld programmamakers en verslaggevers. Het is maar net waar je naar zoekt.”
Heb je nog iets anders toe te voegen?
“Weet dat er in dit vakgebied echt meer dan genoeg werk te vinden is! Het is altijd spannend om werk te zoeken, maar je hoeft zeker niet bang te zijn dat je niks vindt. En stuur me gerust een berichtje als je denkt dat ik je misschien verder kan helpen. Dat doe ik met alle liefde.”
Dit interview verscheen eerder op Jong Neerlandistiek, een platform voor studenten Nederlands waar je veel te weten kunt komen over de inhoud van de opleiding.