Alumniverhalen
Na de studie: het verhaal van Noor
“Talenkennis, redigeren en marketing – al die kennis komt van pas in mijn werk.”
Al op jonge leeftijd was Noor geïnteresseerd in taal en literatuur. Haar moeder is docent Engels en liet haar al vroeg kennismaken met de Engelse literatuur. Ook spraken ze regelmatig Engels met elkaar. Dat Noor iets in die richting wilde gaan doen, wist ze al vroeg. Zou het Engels worden? Of toch Nederlands? Noor koos voor Communicatie- en Informatiewetenschappen in Groningen.
Brede studie
Noor koos bewust voor een brede studie. “Ik vond op dat moment van alles leuk en wilde mijn verschillende interesses het liefst combineren. Ik was pas zeventien en wist nog niet precies wat ik na mijn studie wilde gaan doen. Het was daarom fijn om meerdere opties open te houden. Bij Communicatie- en Informatiewetenschappen hadden we vakken over schrijven en redigeren, maar ook over marketing en communicatie. Precies wat ik zocht!”
Creatief schrijven in de Verenigde Staten
Een studieverblijf in de Verenigde Staten stond voor Noor altijd al hoog op haar lijstje. Toen ze ontdekte dat daar vakken over creatief schrijven en literatuur werden aangeboden, twijfelde ze geen moment. Ze studeerde een jaar in de VS: eerst aan de Westkust, vervolgens aan de Oostkust. “Dat buitenlandverblijf is het leukste dat ik tijdens mijn studie heb gedaan.”
Verdergaan met literatuur
In de Verenigde Staten ontdekte Noor dat ze meer met literatuur wilde doen. Ze koos daarom na het behalen van haar bachelordiploma voor de master Communicatie & Informatiewetenschappen: Schrijven en Vertalen aan de Vrije Universiteit. Daarbij richtte ze zich specifiek op literair vertalen. “Omdat ik graag wilde ervaren hoe literair vertalers werken, liep ik stage bij een uitgeverij. Al snel ontdekte ik dat vertalen niet echt iets voor mij is. Maar nadenken over de doelgroep van boeken, interessante manuscripten werven en alles wat daarbij komt kijken, sprak mij wel erg aan.”
Acquirerend redacteur
Niet verrassend dus dat Noor na haar studie in het boekenvak is gaan werken. “Door veel naar netwerkborrels te gaan (en stages te lopen bij grote commerciële uitgeverijen), kon ik goede contacten opbouwen. Zo ben ik bij uitgeverij The House of Books terechtgekomen, waar ik inmiddels een paar jaar werk als acquirerend redacteur. Mijn baan heeft alles wat ik leuk vind. Ik bekijk en beoordeel nieuwe manuscripten, zowel van Nederlandse als van buitenlandse schrijvers, en ik begeleid auteurs bij het schrijven van hun boek.
Kennis toepassen
Noor is heel blij met haar functie. “Mijn werk sluit goed aan op mijn studie. Mijn kennis van taal en redigeren gebruik ik dagelijks. Daarnaast ben ik veel bezig met lezen, zowel in het Nederlands als in het Engels. En ik kan ook nog eens mijn kennis over marketing inzetten. De opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen bereidde mij heel goed voor op deze baan.”
Advies voor studiekiezers
Wat Noor aan studiekiezers wil meegeven? “Blijf dicht bij jezelf en kijk goed naar wat jou interesseert. Bedenk ook waar je jezelf over een paar jaar ziet. Dat helpt om voor een studie te kiezen waarin je het naar je zin hebt en die leidt naar een baan waar jij gelukkig van wordt.”
> Wil jij iets met Communicatie- en Informatiewetenschappen doen? Bekijk de mogelijkheden.