Talenstudie voor jou

  • Alumniverhalen

    Na de studie: het verhaal van Pepijn

    “Denk erover na hoe je jezelf expert kan maken in een bepaald gebied.”

    Al van jongs af aan was Pepijn (24) onderzoekend ingesteld. Zijn uiteenlopende interesses kwamen samen in de bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen: Media en Journalistiek aan de Vrije Universiteit. Al snel werd hij door het NRC gevraagd als freelancer en maakte hij van schrijven en onderzoek doen zijn werk. Nu zoekt hij als onderzoeksjournalist voor Follow the Money onderzoek belangrijke kwesties rondom financieel-economische issues tot in de puntjes uit.

    Uitzoeken waarom iets zo is

    Voordat Pepijn begon aan de opleiding Journalistiek, studeerde hij een jaar Psychologie. Dat bleek alleen toch niet de juiste keuze. “Ik herinner me nog dat ik op dat moment heel veel dingen interessant vond en me daarom niet wilde beperken tot één vakgebied. Vroeger stelde ik ook altijd de vraag ‘Waarom is dat zo?’. Journalistiek maakte het me mogelijk om die vraag te stellen en tegelijkertijd bezig te zijn met waar mijn interesses liggen: schrijven en onderzoek doen.”

    Werk bij het NRC

    Tijdens zijn opleiding deed Pepijn al werkervaring op in de journalistiek. “Na het behalen van mijn propedeuse twijfelde ik even of ik op de juiste plek zat. Daarom ben ik stage gaan lopen bij Blendle, toen nog een Nederlandse start-up. In datzelfde jaar werd ik gevraagd door het NRC om daar te komen werken als freelancer. Vanaf dat moment werkte ik 25 tot 30 uur per week bij NRC naast mijn opleiding. Een heel leuke en uitdagende baan! In jaar 3 ben ik in de minorruimte vakken gaan volgen in Australië. Daar werkte ik tegelijkertijd ook als correspondent voor NRC.”

    Onderzoek tot de puzzel rond is

    Nu is Pepijn werkzaam voor Follow the Money. Deze journalistieke organisatie doet onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich financieel-economisch misdragen en daarmee mogelijk schade aanrichten aan de samenleving. En dan specifiek op het gebied van sport en zaken in Caribisch Nederland. “Zo was er een tijdje geleden een bouwbedrijf dat op Curaçao zeven voetbalvelden aan koraal heeft vernietigd, en vervolgens niet verantwoordelijk werd gehouden. Ik zoek dan tot op de puntjes uit waarom zij niet verantwoordelijk gehouden zijn. Dat is intensief, maar ontzettend leuk werk. Ik ben constant bezig met waarheidsvinding, en ben de hele tijd aan het onderzoeken tot de puzzel rond is.”

    Je bent altijd al een expert

    Over zijn advies aan studiekiezers en studenten hoeft Pepijn niet lang na te denken. “Denk erover na hoe je jezelf expert kan maken op een bepaald gebied. Eigenlijk is iedereen al ergens expert in, zonder dat je het zelf door hebt. Dat ligt vaak dichterbij dan je denkt. Ik heb zelf gesport op topniveau en mijn moeder is opgegroeid in Caribisch Nederland. Dit zijn mijn expertises en die zet ik nu ook in mijn werk in.”

    Vastbijten in onderwerp

    Als Pepijn terugkijkt op zijn studie, vindt hij zijn scriptie het meest leerzame moment. “Gedurende de opleiding krijg je veel theorie, maar in je scriptie moet je alle kennis toepassen. Alles komt hier samen en daar heb ik veel van geleerd. Mijn scriptie lijkt wat dat betreft op het werk dat ik nu doe; je bijt je helemaal vast in een onderwerp en zoekt het tot in de puntjes uit. De opleiding Journalistiek vormt je mentaal meer dan je denkt. Het academische denken is in de journalistiek heel handig.”

    > Wil je ook iets met Communicatie-en Informatiewetenschappen doen? Bekijk de mogelijkheden.

    Fotocredits: Marijn Fidder