Talenstudie voor jou

 • Alumniverhalen

  Na de studie: het verhaal van Simone

  “Dankzij mijn studie Spaans woon en werk ik nu in Mexico.”

  Tijdens haar studie Spaanse Taal en Cultuur in Utrecht verloor Simone haar hart aan Mexico. Ze verbleef er een paar maanden en wilde daarna het liefst zo snel mogelijk terugkeren naar het land van de tortilla’s en sombrero’s. Dat kon: al tijdens haar studie vond ze werk op de Nederlandse ambassade in Mexico. In haar werk komen haar talenkennis en interculturele vaardigheden dagelijks goed van pas.

  De keuze voor Spaans

  Simone koos na het vwo voor de studie Spaans omdat het haar interessant leek om een nieuwe taal vloeiend te leren spreken. Daarnaast sprak het haar aan dat in deze opleiding cultuur een centrale plaats inneemt. “Zo leerde ik over belangrijke cultuurverschillen die je moet kennen om handel te drijven met Spaanstalige landen. Het is bijvoorbeeld niet handig in Mexico om meteen ter zake te komen in een zakelijk gesprek. Je kunt beter eerst praten over koetjes en kalfjes voordat je overgaat tot de kern..”

  Hoog tempo

  Als Simone terugkijkt op haar studie, vond ze vooral de taalkundevakken erg leuk. Ook het leren van de Spaanse taal deed ze met plezier. “Het ging wel in een heel hoog tempo. Je begint tijdens de opleiding bij nul, maar in acht weken tijd hadden we al alles behandeld wat je op het vwo in drie jaar tijd leert. Dat was wel aanpoten.”

  Economische vakken

  Omdat Simone breed geïnteresseerd is, volgde ze naast haar studie een aantal vakken over economie. Ze fantaseerde toen al over een baan in het buitenland en kennis van economie leek haar daarvoor handig. Na haar studie Spaans koos ze voor de master Interculturele Communicatie, zodat ze ook haar culturele kennis verder kon verdiepen.

  Werken op de ambassade

  Tijdens haar master liep Simone stage op de Nederlandse ambassade in Mexico. Al tijdens het schrijven van haar scriptie vond ze daar een baan op de consulaire afdeling, waar ze een jaar heeft gewerkt. Toen er een functie op de landbouwafdeling van de ambassade vrijkwam, zag ze dat als een mooie kans om door te groeien. Ze kreeg de baan en fungeert in haar huidige functie als een belangrijke schakel tussen de Mexicaanse landbouwmarkt en Nederlandse bedrijven met ambities om op die markt te opereren. “Een erg leuke baan, want ik kan wonen in het land waar ik van houd, maar heb tegelijkertijd nog steeds een connectie met Nederland.”

  Wonen in Mexico

  Inmiddels woont Simone al drie jaar met veel plezier in Mexico en heeft ze een Mexicaanse vriend. Wat ze zo leuk vindt aan Mexico? De cultuur, het eten, de hele sfeer en – toegegeven – ook het bijna altijd mooie weer. “En mijn familie hoef ik ook niet te missen, want dankzij FaceTime lijken zij nog altijd dichtbij te zijn.”

  > Wil jij ook iets doen met Spaans? Bekijk de mogelijkheden