Talenstudie voor jou

  • Alumniverhalen

    Na de studie: het verhaal van Sophia

    “Bij een talenstudie leer je kritisch denken.”

    Sophia houdt niet van stilzitten. Ze is schrijfster, spoken-word-artiest, programmamaker, literair redacteur en oud-studente Nederlandse Taal en Cultuur. Maar ook feminist, activist en boekenwurm. Doordeweeks werkt Sophia met veel plezier voor een VPRO-programma over kunst en cultuur. In haar vrije tijd organiseert ze feministische festivals, schrijft ze poëzie en staat ze af en toe op de rolschaatsen.

    Voorliefde door lezen en schrijven

    Sophia’s studiekeuze kwam niet als een grote verrassing. Ze studeerde Nederlandse Taal en Cultuur in Leiden, gevolgd door de master Moderne Nederlandse Letterkunde. “Ik ben altijd al veel bezig geweest met lezen en schrijven”, vertelt ze. “Schrijven is haast als therapie: het is een fijne manier om je gedachten te ordenen. Geïnspireerd door mijn eigen docenten van het vak Nederlands, wilde ik eerst docent Nederlands worden, maar al snel ontdekte ik dat de journalistiek me nog meer aantrok.”

    Horizon verbreden

    Met haar keuze voor een talenstudie is Sophia nog steeds erg blij. “Bij studies binnen de geesteswetenschappen leer je kritisch denken. Daarmee vergroot je je horizon en je kansen op de arbeidsmarkt. Bij Nederlands maak je zelf de keuze tussen drie richtingen: taalkunde, taalbeheersing of letterkunde. Ik ging voor literatuur, maar vond de andere vakken ook erg leuk.” Een van de meest interessante onderdelen vond Sophia het vak over Caribisch-Nederlandse literatuur, vooral ook omdat haar vader van Aruba komt.

    Werken in de culturele sector

    Na haar studie werkte Sophia eerst een tijdje in een beleidsfunctie. Wel heel leuk, maar voor Sophia niet creatief genoeg. Ze wilde de culturele en journalistieke kant op. “Ik volgde tijdens mijn studie de minor Journalistiek en Nieuwe Media en heb stage gelopen op de redactie van het CJP. Dat sprak me heel erg aan, omdat kunst en cultuur mensen met elkaar kan verbinden en dus een belangrijke maatschappelijke functie heeft. Daar wilde ik meer mee doen!”

    Tv-redacteur voor de VPRO

    “Toen er een vacature van de VPRO voorbijkwam, reageerde Sophia direct. Het ging om een redactiefunctie bij Mondo, een tv-programma dat een podium gaf aan kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers. Als redacteur voor de VPRO heeft Sophia heel afwisselende werkdagen. Zo is ze nu samen met anderen het format voor een nieuw programma aan het uitdenken. Daarnaast bereidt ze interviews met schrijvers voor en is ze redacteur voor de boekenclub van het programma. “Ik had van tevoren niet bedacht dat ik hier terecht zou komen, maar ben heel blij dat het zo gelopen is. De baan past perfect bij mij”, vertelt Sophia enthousiast.

    Organisator van feministische evenementen

    Naast haar werk is Sophia lid van het kunstenaarscollectief ROEM als schrijver en dichter, waarmee ze twee keer per jaar een expositie heeft. Ook heeft ze haar eigen feministische platform, waarmee ze avondvullende theaterprogramma’s organiseert. Daarnaast zit ze in de Raad van Advies van het Nederlands Letterenfonds, een organisatie die auteurs subsidie geeft om een boek te schrijven. Als proeflezer beoordeelt ze de kwaliteit van literaire teksten. “Elke ronde lees ik daarvoor drie of vier boeken. Enorm leuk! Want lezen blijft een van de dingen die ik het liefst doe.”

    Foto gemaakt door Fenna Jensma.

    > Wil jij ook Nederlands studeren? Bekijk de mogelijkheden.