Logo Universiteit Utrecht

Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Iris

  “Écht goed kunnen schrijven is waardevol”

  “Ga nou eens bij Nederlands kijken.” Ondanks haar liefde voor lezen, en het feit dat ze een grote taalfanaat is, had Iris (21) er nooit aan gedacht om Nederlands te studeren. Maar toen ze eenmaal op de universiteit ging kijken, sprak de sfeer bij de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur in Groningen haar direct aan: “Het voelde meteen als een fijn, klein groepje mensen. Je kent echt iedereen.”

  Bezige bij

  Iris is graag bezig: als stagiaire bij een communicatiebureau, als student-assistent aan de universiteit, en tegelijkertijd als voorzitter van Bernlef, de Friese studentenvereniging in Groningen. Iris is geboren en getogen in Friesland, en geeft op dit moment Friese les aan geïnteresseerde leden van de vereniging.

  Taalontwikkeling bij kinderen

  In haar opleiding vindt Iris vooral taalbeheersing en de ontwikkeling van taal bij kinderen erg interessant. “Dat is het leukste wat ik ooit heb geleerd. Ik had nooit gedacht dat ik zou leren hoe kinderen een taal aanleren. Door dat vak kreeg ik ook het gevoel dat ik met mijn studie een bijdrage kan leveren aan de maatschappij.” Iris dacht eerst dat de studie voornamelijk uit literatuur zou bestaan, maar werd verrast door hoe breed de opleiding eigenlijk is. “Maar ook letterkunde is veel interessanter dan je denkt!”, benadrukt ze.

  Communicatie en Educatie

  Kortgeleden heeft Iris haar bachelor Nederlandse Taal en Cultuur afgerond. Nu volgt ze de master Communicatie en Educatie. Het leuke daaraan, vertelt Iris, is dat je tijdens die master over meer leert dan alleen het onderwijs. Zo volgt Iris op dit moment colleges over presentatietraining, iets waar ze misschien wel haar beroep wil maken.

  Toekomst in communicatieadvies

  Ook bij het bureau waar ze stage loopt, merkt ze wat ze aan haar taalvaardigheid heeft. Ze mag al veel teksten schrijven voor klanten. “Écht goed kunnen schrijven, zoals je bij Nederlands leert, is waardevol voor veel bedrijven.” Ze ziet zichzelf de komende jaren ook wel verder gaan in het communicatieadvies. “Ik vind het mooi om te zien hoe ver je kunt groeien na een studie Nederlands.”

  > Wil jij ook iets met Nederlands doen? Bekijk de mogelijkheden.