Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Welmoed

  “Bij de studie Nederlands maak je vrienden voor het leven.”

  Ze zingt, bakt, kookt, leest met plezier hele stapels boeken en struint graag tweedehands winkels af in Groningen. En ze studeert Nederlands! De van oorsprong Friese Welmoed (21) studeerde al drie jaar logopedie op het hbo. Maar ze miste het creatieve in haar opleiding. Uiteindelijk viel haar keuze op de studie Nederlandse Taal en Cultuur in Groningen. “Ik hield altijd al van geschiedenis. Ik vind lezen leuk, houd van analyseren en schrijf graag. Bij deze studie komt alles samen!”

  Van Logopedie naar Nederlands

  Op haar zestiende was Welmoed klaar met de middelbare school. Ze had de havo gedaan met het profiel C&M en wist twee dingen zeker: ze wilde iets met taal doen én ze wilden mensen helpen. Zo kwam ze destijds uit de bij de studie logopedie. Ze merkte alleen dat het praktijkgerichte onderwijs  niet zo bij haar paste. De universiteit sprak haar meer aan.

  Toen ze op een open dag een informatiebijeenkomst van Nederlands bijwoonde, vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Dit was het! “Wat me vooral aanspreekt, is dat de studie Nederlands een combinatie is van geschiedenis, lezen en taal. Ook krijg je in Groningen het vak Creatief Schrijven. Daar kan ik mijn creativiteit goed in kwijt. Bovendien zijn docenten en klasgenoten benaderbaar doordat het een kleine studie is en was de sfeer gewoon heel fijn.”

  De studie Nederlands in Groningen heeft een eigen Instagram-account. Volg dit account voor een inkijkje in het studentenleven én voor leuke feitjes over taal, literatuur en cultuur.

  Met zelfvertrouwen studeren

  Van tevoren vond Welmoed het best spannend om op de universiteit te studeren. “Ik was even bang dat ik het niveau niet zou aankunnen. Maar vanaf de eerste studiedag voelde het al goed. Ik had direct leuk contact met studiegenoten en merkte dat ik qua onderwerpen goed op mijn plek zat. Ik kan mijn creativiteit kwijt in de studie en er wordt veel aandacht besteed aan geschiedenis. Doordat ik die match met de studie zo sterk voelde, kwam het zelfvertrouwen vanzelf.”

  Favoriete vakken

  Wat Welmoed het meest heeft verrast aan de studie Nederlandse Taal & Cultuur? “Ik had niet verwacht dat er zoveel aspecten van taal aan bod zouden komen: klankleer, geschiedenis, de taal door de eeuwen heen, creatief schrijven en literatuur natuurlijk. Het is een brede studie en dat vind ik er juist zo leuk aan.”

  Welmoed heeft zelf het meest met de literatuurvakken. “Best grappig eigenlijk voor een oud-logopediestudent!”, glimlacht ze. Vooral Moderne Letterkunde en Middelnederlandse Letterkunde spreken haar aan. “Bij Middelnederlandse Letterkunde leer je over geschiedenis, duik je in oude boeken en kun je door het schrijven van essays ook nog je creativiteit kwijt. Het leukste vond ik dat we in de Universiteitsbibliotheek oude handschriften bekeken. Daardoor gaat het nog meer leven.”

  In de media werken

  Op de helft van haar tweede studiejaar moet Welmoed een keuze maken tussen de taal- en literatuurkant van de studie. Zij wil de kant van literatuur op gaan. Overigens weet ze verder nog niet wat ze wil worden. “Als ik vertel dat ik Nederlands studeer, denken mensen vaak dat ik docent word. Maar dat is niet mijn ambitie. Ik wil misschien in de media werken. Het lijkt me leuk om als journalist aan de slag te gaan of om bij een uitgeverij of in een museum te werken. Na mijn bachelor wil ik sowieso naar Amsterdam vertrekken om een master over media te volgen. Daar kijk ik al naar uit!”

  Vrienden voor het leven

  Eén van de redenen dat de studie Nederlands Welmoed zo aansprak, is dat de studie kleinschalig is. “De sfeer is heel gezellig en je kunt makkelijk op studiegenoten en docenten afstappen. Ook hebben we een leuke studievereniging: ZaZa. Zij organiseren allerlei activiteiten. Zo was de studiereis naar Praag een onvergetelijke ervaring.”

  Ook los van de studievereniging heeft Welmoed veel leuke contacten overgehouden aan de studie. “Iedereen bij de studie is heel benaderbaar. Ik heb het gevoel dat je hier vrienden maakt voor het leven, juist doordat het zo’n kleine studie is.”

  Advies aan studiekiezers

  Wat Welmoed aan andere studiekiezers adviseert? “Bezoek vooral een meeloopdag! Je krijgt dan een goed beeld hoe de sfeer bij een studie is en wat je van de lessen kunt verwachten. Houd verder in je achterhoofd dat geen enkele studie perfect is. Er zullen altijd vakken zijn die je minder vindt. Het belangrijkste is dat je er in het algemeen blij van wordt. Als je de Nederlandse taal en cultuur interessant vindt en houdt van lezen en schrijven, dan is de kans groot dat deze studie iets voor je is.

  > Wil jij ook iets doen met Nederlands? Bekijk de mogelijkheden.