Talenstudie voor jou

  • Interviews

    De studiekeuze van Patrick

    “Ik heb medestudenten uit Nederland, Bulgarije, Italië, Roemenië en andere landen. Daardoor gaat de studie meer leven.”

    De Britse Patrick komt oorspronkelijk uit Shropshire, maar mag nu alweer drie jaar Leiden zijn thuis noemen. Al toen hij nog op high school zat, sprak taalwetenschap hem aan. Hij vond het bijvoorbeeld fascinerend dat de taal die je spreekt deels beïnvloedt hoe je naar de wereld kijkt. Zijn interesse ging niet uit naar één taal, maar naar talen in het algemeen. Dus vertrok hij op jonge leeftijd naar Nederland om in Leiden Linguistics te studeren. Een keuze die hem goed bevalt!

    Verder kijken dan de Europese talen

    Patricks interesse voor taal begon al op de middelbare school. “Ik merkte bij het vak Latijn bijvoorbeeld dat sommige woorden duidelijk hetzelfde zijn in het Engels en Latijn, terwijl andere woorden juist sterk zijn veranderd. Dat was de eerste keer dat taal me fascineerde.” In Engeland is het gebruikelijk om één taal te studeren of om je te verdiepen in de Engelse taalwetenschap. Maar Patrick wilde breder kijken en ook verder kijken dan de traditionele Europese talen. “Ik wilde me erin verdiepen hoe allerlei talen werken, juist zodat ik een algemeen beeld van taal zou krijgen.”

    Patricks zus had in Groningen gestudeerd en het leek hem ook leuk om een ander land dan het Verenigd Koninkrijk te ontdekken. “Naar het buitenland vertrekken is een goede manier om uit je comfortzone te gaan. Bovendien vond ik Leiden een fijne en niet te grote stad. Ik voel me hier echt op mijn gemak.” Zo vertrok Patrick op zijn 19 e naar Nederland om hier Linguistics te studeren.

    Veel internationale studenten

    Wat hij verder leuk vond aan studeren in Nederland, is dat hier zowel Nederlandse als internationale studenten de studie Linguistics volgen. “In Engeland zie je meer Engelse studenten. Nu studeer ik samen met onder andere studenten uit Nederland, Bulgarije, Italië, Roemenië en China. Het leuke daaraan is dat je kunt vertellen hoe iets zit in jouw taal en dat we het daar met elkaar over kunnen hebben.” Daardoor gaat de studiestof voor Patrick nog meer leven.

    Taalkundige relativiteit

    Het meest interessant aan zijn studie vindt Patrick het onderwerp taalkundige relativiteit. Patrick legt uit: “Dat gaat over hoe taal beïnvloedt hoe je dingen ziet. Kijk maar naar kleuren. Eskimo’s hebben allerlei termen voor verschillende tinten wit. Dat kennen we in Nederland niet. De kans bestaat dat eskimo’s daardoor beter verschillen tussen tinten wit kunnen zien dan wij. En nog zoiets: wist je dat er een taal in Soedan bestaat waarin ze de termen voor kleuren baseren op kleuren van koeien?”

    Swahili en Quechua

    Al na het eerste semester kies je bij de studie Linguistics in Leiden voor één van de vier specialisaties: Descriptive Linguistics, Language and Cognition, Comparative Indo-European Linguistics of Taal en Communicatie. Patrick koos voor Descriptive Linguistics. Hij bestudeert dus hoe taal in elkaar zit. “Bij de specialisatie horen ook keuzevakken en kun je je verdiepen in hoe één specifieke onbekende taal is opgebouwd. Ik heb gekozen voor Swahili, een Afrikaanse taal”, vertelt hij enthousiast.

    Onderzoek doen naar talen vindt Patrick één van de leukste dingen aan zijn studie. “Zo verdiepten we ons bij een ander vak ook in een niet-westerse taal. Ik keek naar Quechua, een taal die onder andere in Ecuador, Peru en Bolivia wordt gesproken. Je leert niet die taal te spreken, maar gaat echt ontdekken hoe de grammatica werkt en wat deze taal anders dan of juist hetzelfde maakt als andere talen. Heel interessant!”

    Taalwetenschap of toch design?

    Wat Patrick na zijn bachelor wil doen, weet hij nog niet precies. “Ik vind taalwetenschap ontzettend interessant, maar ben daarnaast geboeid door design. Misschien wil ik na het behalen van mijn diploma nog een studie doen op het gebied van design, zoals industrieel ontwerp. In het ideale geval wil ik taalwetenschap en design combineren. Maar hoe en wat precies? Dat weet ik nog niet.”

    Gelukkig heeft Patrick nog even de tijd om daarover na te denken. Wat hij wel al zeker weet, is dat hij het liefst in Nederland wil blijven. Hij voelt zich hier inmiddels helemaal thuis, ondanks dat hij zijn geliefde Engelse biscuits hier moet missen. Oh ja, en hij weet nog iets zeker: dat hij altijd geïnteresseerd zal blijven in taalwetenschappen. “Taalwetenschap is niet alleen mijn studie, maar ook echt mijn grootste interesse en een hobby.”

    >Wil jij ook iets met Linguistics? Bekijk de mogelijkheden.