Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Maaike

  “Grieks en Latijn is vijf studies in één. Je verdiept je in talen, filosofie en oude geschiedenis.”

  “Volg een studie die je leuk vindt om te doen. Dan blijf je gemotiveerd en is studeren écht leuk.” Dat is Maaikes belangrijkste advies voor studiekiezers. Zelf zit ze in het tweede jaar van de studie Grieks en Latijn in Leiden. Ze had vooraf nooit verwacht voor die studie te kiezen. Maar sinds ze deze studie volgt, zijn alle puzzelstukjes op hun plek gevallen. Maaike houdt zich voor de studie bezig met teksten interpreteren, geschiedenis uitdiepen en talen leren. Maar er is ook volop ruimte voor leuke uitstapjes naar plekken als Bologna. Wat maakt de studie zo leuk?

  De studiekeuze voor Grieks en Latijn

  Dat Maaike Grieks en Latijn zou gaan studeren, had ze nooit verwacht. “Na het eerste jaar op de middelbare school kwam ik voor de keuze te staan of ik de vakken Grieks en Latijn zou gaan volgen. ‘Waarom niet?’, dacht ik. Ook in de bovenbouw besloot ik dat ik wel met beide vakken wilde doorgaan. Ik vond het interessant, maar had zeker nog niet in gedachten dat ik daar meer mee wilde gaan doen.”

  Maaike begon al vroeg met open dagen bezoeken, maar dé studie had ze tot begin 6vwo nog niet gevonden. Dat veranderde toen ze de online open dag van Grieks en Latijn in Leiden bezocht. “Een professor van de studie vertelde dat Grieks en Latijn eigenlijk vijf studies in één is. Je leert natuurlijk over Grieks en Latijn, maar leert ook over filosofie en oude geschiedenis en doet veel met taal. Ook je Nederlandse taal gaat er enorm op vooruit, vertelde hij. Ik was nog nooit op de Universiteit Leiden geweest, maar de studie sprak me direct aan.”

  In sneltreinvaart de taal leren

  Het eerste half jaar vond Maaike wel pittig, maar daar was ze op voorbereid. Je gaat je dan een half jaar storten op taalverwerving Latijn en Grieks. Maaike legt uit: “Dan ga je alles herhalen wat je op de middelbare school hebt geleerd en daarop voortborduren. Dat betekent veel woordjes en grammatica leren. Zo kun je het tweede semester ingaan met zoveel mogelijk basiskennis.” Overigens hoef je niet zowel Latijn als Grieks gehad te hebben op de middelbare school om de studie te volgen. Als je één van de vakken niet hebt gehad, dan loodsen de docenten je er in sneltreinvaart doorheen. Ze kijken wat jouw niveau aan het begin is en verdelen je op basis daarvan in een werkgroep. Zo krijg je altijd college op het juiste niveau bij die eerste taalverwervingsvakken.

  Tekstinterpretatie

  Vanaf het tweede semester startte Maaike met teksten lezen van schrijvers als Cicero, Plato en Sophocles. Tekstinterpretatie dus! Dat vindt ze zelf het meest interessante onderdeel van de studie. “Je gaat dan nadenken waarom een auteur geschreven heeft wat hij heeft geschreven en wat dat te maken heeft met zijn achtergrond. Het mooie is dat we een steeds modernere blik op de klassieken krijgen. Doordat wij als mensen veranderen, verandert onze interpretatie ook. Dat vind ik heel boeiend.”

  Samen lunchen

  Naast de vakken spreken ook de mensen op de studie Maaike aan. “Omdat het een kleine studie is, is het een hechte groep van studenten, docenten en alumni. Ik voelde me direct met open armen ontvangen. Het maakt niet uit of je al veel kennis hebt of weinig, je hoort er direct bij. Elke middag zit er ook wel een groepje classici te lunchen in het restaurant waarbij je kunt aansluiten.”

  Maaike is op dit moment ook voorzitter van de studievereniging van Latijn en Grieks in Leiden, waarvan ze al een paar jaar lid is. “Met de studievereniging hebben we al veel leuke dingen gedaan. Zo zijn we in het eerste jaar van mijn studie naar Sicilië gegaan. Dat was mijn eerste echte klassieke reis. Je ziet dan opeens in het echt de dingen waar je eerder vooral over hebt gelezen of plaatjes van hebt gezien. Dan besef je weer dat al die verhalen waar je over leest zo’n 2000 jaar geleden écht gebeurd zijn.”

  Op excursie naar Jeruzalem en studeren in Bologna

  Eén van de leukste dingen aan haar studie vindt Maaike alle extra mogelijkheden. Zo zijn er vaak opties om als student-assistent aan de slag te gaan. Ook zijn er regelmatig mogelijkheden om een summer school of vakken in het buitenland te volgen of om mee te gaan op excursie. “Zo kun je meegaan naar opgravingen in Israël of vakken in Rome volgen bij een Nederlands instituut dat daar gevestigd is. Ik vind het gaaf dat dat soort dingen gewoon kunnen.”

  Zelf gaat Maaike binnenkort een half jaar in Bologna studeren. Een mooie manier om haar kennis te verbreden, zo vindt ze. “Ik vind het ook wel spannend om in mijn eentje in het buitenland te studeren. Maar het is een veel te mooie kans om te laten liggen. Zo’n ervaring opent deuren waarvan je niet eens had verwacht dat die er waren.”

  >Wil jij ook iets met Griekse en Latijnse Taal en Cultuur? Bekijk de mogelijkheden.