Talenstudie voor jou

  • Interviews

    De studiekeuze van David

    “Na American Studies wil ik graag iets in het buitenland doen en daar iets voor Nederland betekenen.”

    Als David (21) vertelt dat hij Amerikanistiek studeert, krijgt hij vaak de vraag: “Word je dan de nieuwe Maarten van Rossem?” David kan er wel om lachen. Als derdejaars student American Studies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen weet hij wel beter. Hij koos de studie juist om haar diversiteit, zowel in het studieprogramma als in de toekomstmogelijkheden. Naast studeren heeft David ook een druk studentenleven in Nijmegen en doet hij dit studiejaar een bestuursjaar bij studievereniging USA Nijmegen. Davids studiekeuze en actieve rol binnen de studievereniging hebben hem al veel bijzondere momenten opgeleverd.

    Maar het liefste wil ik in Nijmegen zijn

    David twijfelde lang over zijn studiekeuze. Hoewel hij in eerste instantie Rechten wilde studeren, kreeg hij door een open dag te bezoeken het inzicht dat hij liever iets met de combinatie van taal, cultuur, geschiedenis en politiek wilde doen. Dat bracht David bij de bachelor American Studies in Nijmegen waar hij naast studeren inmiddels alweer zo’n twee jaar op kamers woont. De vakken in het eerste jaar van de studie sloten goed aan bij zijn interesses. Zo volgde David vakken over Amerikaanse literatuur en cultuur maar leerde hij ook over taalkunde en de geschiedenis van Amerikaanse politiek. David vertelt: “Ik zit nu in mijn derde jaar maar vanwege een jaar studievertraging volg ik nog veel tweedejaars vakken waarmee je jezelf kunt specialiseren in bijvoorbeeld Indigenous Studies, Film Studies of je kunt juist de taalkant opgaan als je interesse meer daar ligt.” David koos voor de richting politiek en cultuur. Het is gebruikelijk om in het derde jaar ook een scriptie te schrijven. Toch gaat David dat pas volgend jaar doen omdat hij eerst nog een halfjaar aan de University of North Carolina Chapel Hill gaat studeren. Volgens David is deze mogelijkheid “een mooie toevoeging aan het reguliere studieprogramma.”

    Een kleinschalige studie

    Dat de studie klein is, vindt David een voordeel: “Ik zag mezelf niet in die grote collegezalen zitten zoals bij rechten. In de werkcolleges zit je met zo’n twintig studenten maar bij sommige vakken stromen er veel studenten van andere studies in. Er zitten dan bijvoorbeeld studenten die van journalistiek, filosofie of kunst- en cultuurwetenschappen komen in de colleges. Daardoor komen verschillende perspectieven samen en leer je veel nieuwe mensen kennen.” Dat American Studies studenten vanuit verschillende disciplines trekt, laat zien dat de opleiding breed georiënteerd is. Ook is er volgens David veel vrijheid in wat je wil leren. Natuurlijk is er een goede basis nodig, maar studenten krijgen de mogelijkheid hun eigen interesses toe te passen tijdens opdrachten of het schrijven van essays.

    Een bestuursjaar bij studievereniging USA Nijmegen

    Het kleinschalige karakter van de studie zorgt ervoor dat iedereen elkaar goed kent en ook buiten de colleges veel met elkaar omgaat. De studievereniging USA Nijmegen speelt daar een actieve rol in. Zo vertelt David: “In mijn eerste jaar was het bestuur van de studievereniging heel actief. Zij moedigden ons echt aan om lid te worden van de studievereniging, naar activiteiten te komen en misschien zelfs wel om een bestuursjaar te gaan doen.” Die aanmoediging nam David heel serieus want momenteel vervult hij de rol van secretaris in het bestuur van de studievereniging. Maar hoe ziet een bestuursjaar bij studievereniging USA Nijmegen er precies uit? Voor David ligt de nadruk op de activiteiten en betrokkenheid: “We organiseren echt heel veel. We hebben formele activiteiten die studie-gerelateerd zijn, zoals StuCo sessions, waarbij we handvaten aanreiken om tentamens goed voor te bereiden. Daarnaast organiseren we veel informele activiteiten, zoals borrels en (thema)feestjes maar we kijken bijvoorbeeld ook altijd samen de Superbowl.”

    De juiste studiekeuze maken

    Twijfel je om American Studies te gaan studeren? Dan is het volgens David belangrijk om breed geïnteresseerd te zijn. “Je kunt Amerikanistiek in z’n totaal heel leuk vinden maar je moet vooral het culturele, het politieke en het geschiedkundige leuk vinden.” Over het instapniveau hoeven studiekiezers zich ook geen zorgen te maken. Dit wordt vanaf de basis opgebouwd. David vertelt: “Ik was zelf Brits-Engels gewend maar het aanleren van een Amerikaans-Engels accent gaat zo snel. Al binnen een maand ben je klaargestoomd om Amerikaans-Engels te spreken. Ik schrok zelfs een beetje van de snelle ontwikkeling die je doormaakt.”

    Wat David studiekiezers vooral op het hart wilt drukken, is om een studie te kiezen waar je plezier uit haalt. “Mensen gaan er vaak vanuit dat het belangrijk is om een studie te kiezen die nuttig is of waarmee je mogelijk veel geld kunt verdienen. Uiteindelijk maakt dat je niet gelukkig, dus kies vooral een richting die je echt leuk vindt.”

    De nieuwe Maarten van Rossem

    De toekomstmogelijkheden met American Studies zijn uiteenlopend. Alumni zijn onder meer werkzaam in de politiek, de journalistiek, het onderwijs, of gaan werken voor Amerikaanse bedrijven zoals Walt Disney. Vooral binnen dit laatste veld is de vraag naar alumni American Studies groot vanwege de uitgebreide kennis die zij hebben over het land. Toch bestaan er een aantal onjuiste stereotypen. Zo krijgt David vaak de vraag: “Wat kun je met Amerikanistiek? Wil je leraar worden, of de nieuwe Maarten van Rossem?” Daar kan David wel om lachen. Zelf wil hij graag de kant van buitenlandse zaken opgaan. “De richting diplomatie vind ik super interessant. Ik zou graag iets in het buitenland doen en daar iets voor Nederland willen betekenen.”

    > Wil jij ook iets met American Studies doen? Bekijk de mogelijkheden.