Talenstudie voor jou

  • Alumniverhalen

    Na de studie: het verhaal van Lisanne

    “Je leert veel meer dan je je realiseert. Chinastudies heeft me skills opgeleverd waar ik nog dagelijks wat aan heb.”

    Lisanne had nog nooit een voet op Chinese bodem gezet. Ze sprak geen woord Chinees. Toch trok juist de opleiding Chinastudies haar zo aan. Diepgaande kennis opdoen over een compleet ander land met een totaal andere cultuur – dát leek haar wel wat. Inmiddels heeft ze haar diploma behaald en werkt ze alweer een paar jaar als Scholarshipscoördinator op de Erasmus Universiteit. Hoe kijkt ze terug op haar studie? En hoe bevalt haar baan?

    “Iets met geschiedenis”

    Dat haar studie “iets met geschiedenis” moest zijn, wist Lisanne al snel. Maar wat precies? Op de open dag in Leiden bekeek ze allerlei studies: archeologie, geschiedenis… Per toeval stuitte ze op Chinastudies. Na een meeloopdag was ze verkocht. Deze studie had alles wat haar interessant leek: geschiedenis, cultuur, economie, politiek en taal.

    Kiezen voor wat je interesseert

    Lisanne begon de studie Chinees niet met een bepaald beroep voor ogen. Ze koos puur uit interesse voor deze studie. “De Chinese cultuur heeft iets mysterieus”, vertelt Lisanne, terugkijkend op haar studiekeuze. “Het land heeft een lange geschiedenis, er zijn veel ontwikkelingen geweest door de jaren heen en het land is totaal anders dan wat wij kennen. Dat trok me allemaal enorm aan.”

    Afgestudeerd, en dan?

    Na haar bachelor in Leiden volgde Lisanne eerst de master Asian Studies. Ook gebruikte ze de masterperiode om na te denken over wat ze met haar studie wilde gaan doen. Misschien iets in de reiswereld? Om te ontdekken of dat wat voor haar zou zijn, liep ze stage bij een bedrijf dat werkt met Airbnb. “Heel interessant was dat! Ik vond het alleen wel erg commercieel.” Via het uitzendbureau van de Universiteit Leiden ontdekte Lisanne een carrièrepad dat beter bij haar paste: werken met uitwisselingsstudenten op universiteiten. Een half jaar verving ze iemand in het Exchange-team. Dat beviel zo goed dat ze daar graag in verder wilde.

    Scholarshipscoördinator

    Inmiddels werkt Lisanne als Scholarshipscoördinator bij de Erasmus Universiteit. “Het Erasmusprogramma is een groot programma voor Europese studenten die met een beurs op uitwisseling willen naar een ander Europees land. In mijn functie coördineer ik dat soort aanvragen, zowel voor Nederlandse studenten als voor buitenlandse studenten die op uitwisseling in Europa willen. Ik zorg ervoor dat elke aanvraag goed wordt afgehandeld, heb contact met de beursverstrekkers en doe de financiële afhandeling. Heel afwisselend! En zelfs dat laatste blijkt verrassend leuk om te doen.”

    Voor werk naar het buitenland

    Voor haar functie is Lisanne regelmatig in het buitenland te vinden. “Ik bezoek dan collega’s van andere universiteiten in Europa. Het is heel leuk om zo te ontdekken hoe het er op andere universiteiten aan toegaat en om met andere culturen in aanraking te komen.” Het herinnert Lisanne ook aan haar eigen ervaring in het buitenland. Tijdens haar studie studeerde ze een jaar aan de Shandong University in Jinan, vlak bij Beijing. Daar kijkt Lisanne met veel plezier op terug.

    Leren kritisch denken

    Ook al komt Lisanne op haar werk niet dagelijks in aanraking met de Chinese taal en cultuur, ze is nog steeds blij met haar studiekeuze. “Je leert tijdens de studie veel meer dan je je op dat moment realiseert. Het heeft me skills opgeleverd waar ik nog dagelijks wat aan heb. Leren kritisch denken en vanuit meerdere kanten naar dingen kijken bijvoorbeeld. En ook zelfstandig kunnen werken. Daar heb ik nog steeds profijt van in mijn werk.”

    Tip: volg een meeloopdag

    Haar advies aan andere studiekiezers? Volg zeker een meeloopdag! “Dan kun je nog beter ontdekken hoe de studie in elkaar zit en krijg je een goed beeld van de vakken. Ik ben nog steeds blij dat ik destijds op Chinastudies stuitte en dit door de meeloopdag ben gaan studeren.”

    >Wil jij ook iets met Chinastudies? Bekijk de mogelijkheden.