Alumniverhalen
Na de studie: het verhaal van Pepijn
“Met een talenstudie ontwikkel je vaardigheden die heel waardevol zijn op de arbeidsmarkt.”
Nadat Pepijn een bachelor wiskunde had behaald aan de Radboud Universiteit, besloot hij het roer om te gooien. Aan diezelfde universiteit volgde hij een pre-master Letterkunde en de master Europese Letterkunde. Inmiddels is hij werkzaam als journalist op de webredactie van De Volkskrant.
Van bèta naar alfa
Van wiskunde naar letterkunde, dat is een behoorlijke switch. Hoe kwam Pepijn tot deze keuze?
“Op de middelbare school vond ik zowel bètavakken als talen leuk. Ik dacht alleen dat het slim was om te gaan studeren waar ik het best in was en dat was wiskunde. Tijdens mijn wiskundebachelor kwam ik erachter dat ik daar in elk geval mijn beroep niet van wilde maken, maar ik wist niet goed wat ik dan wél wilde doen. Toen kwam ik erachter dat ik met deze bachelor via een pre-master naar een letterkundemaster kon. Naast de pre-master heb ik een minor journalistiek gedaan en in de zomermaanden van mijn master heb ik vrijwillig stagegelopen bij De Volkskrant, dat beviel heel goed. De journalistiek leek me altijd al erg leuk, tijdens de stage kwam ik erachter dat dit ook daadwerkelijk zo was. Toen heb ik mijn master afgemaakt en daarna kon ik terugkeren bij De Volkskrant.”
Wennen aan een nieuwe faculteit
Pepijn vond de overstap naar een heel andere studie soms moeilijk: “Het was wel even wennen. De pre-master was opgebouwd uit eerste- tweede- en derdejaarsvakken, met name die van de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur. Met de eerstejaarsvakken had ik niet al te veel moeite, daarbij merkte ik ook dat het een voordeel was dat ik al vier jaar aan de universiteit had gestudeerd. Bij andere vakken was het wel pittiger, zo wist ik in het begin helemaal niet wat ik van de tentamens moest verwachten. Hoe langer ik met de pre-master bezig was, hoe beter het echter ging. Toen ik aan de master begon was het weer wennen, omdat het tempo hoger lag, maar dit hadden mijn medestudenten ook.”
Stage bij de krant
Hoe is Pepijn bij zijn huidige baan terechtgekomen? “Tijdens mijn stage zat ik op de binnenlandredactie, waar ik verslag deed van binnenlands nieuws. Ik ging vaak op pad voor reportages. Na mijn master ben ik terechtgekomen in een team dat onderzoek doet naar innovaties binnen de journalistiek. Sinds vorig jaar maart ben ik toegetreden tot de online redactie. Daarvoor schrijf ik heel uiteenlopende soorten artikelen: van sport of economie tot interviews en korte analyses. Vaak weet ik ’s ochtends nog niet waar ik die dag over ga schrijven, dat weet ik pas als ik mijn laptop openklap.”
Je interesse volgen
Pepijn: “Op de middelbare school had ik zelf ook vooroordelen over talenstudies, bijvoorbeeld dat het niet onderscheidend genoeg zou zijn.” Daarom heeft hij advies voor studiekiezers die een talenstudie overwegen. “Als het je leuk lijkt, moet je het gewoon gaan doen. Ik heb een bachelor gedaan die ik minder leuk vond en dat was bij vlagen wel heel zwaar. Ik zou dus in de eerste plaats altijd je interesse volgen en je niet laten leiden door twijfels over of je wel aan een baan komt. Met een talenstudie train je heel goede en nuttige dingen, waar je prima de arbeidsmarkt mee op kunt.”
Toekomstplannen
Voorlopig zit Pepijn helemaal op zijn plek bij zijn huidige baan. “Ik zie mezelf wel de rest van mijn leven hier werken. Ook binnen de krant zijn er namelijk heel veel verschillende plekken waar je terechtkunt. Zelf lijkt het me leuk om op een gegeven moment een leidinggevende functie te bekleden. Ook zou ik het leuk vinden om weer op pad te mogen, want in mijn huidige functie moet ik altijd bij mijn laptop blijven. Op dit moment lijkt een regiocorrespondentschap me het leukst, waarbij je een paar provincies ontzettend goed leert kennen en daar verhalen over maakt.”