Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Amber

  “Ik onderzoek leesgedrag bij kinderen in een laboratorium.”

  Schrijven deed Amber (21) altijd al graag. Het was voor haar dan ook een logische stap om een kijkje te nemen bij de talenstudies op de universiteit. Na een gesprek met de studieadviseur van de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur in Groningen was ze ervan overtuigd dat dit dé studie voor haar was. Na twee jaar is ze nog steeds razend enthousiast over haar studie én over het onderzoeksproject waarbij ze assisteert.

  Via communicatie naar Nederlands

  Amber begon na de havo eerst aan de opleiding Accountancy. De opleiding zelf paste niet bij haar, maar het schrijven van verslagen vond ze wel erg leuk om te doen. Ze volgde daarom het eerste jaar van de hbo-opleiding Communicatie, zodat ze met haar propedeuse kon doorstromen naar de universitaire opleiding die ze voor ogen had: Nederlandse Taal en Cultuur.

  Interesse voor Middeleeuwse literatuur

  Amber begint te stralen als ze over haar studie vertelt: “Ik zit helemaal op mijn plek hier.” Van tevoren had Amber verwacht dat ze vooral enthousiast zou zijn over taalkunde, maar de oude letterkunde spreekt haar ook heel erg aan. “Die vakken hebben vaak overlap met bijvoorbeeld geschiedenis en filosofie, zodat je een boek kunt plaatsen in de tijd waarin het is geschreven. Ook lees je naast de literatuur veel artikelen over hoe anderen een boek interpreteren. Dat is erg interessant.”

  Van Vestdijk tot gamen

  Lezen doet Amber ook in haar vrije tijd graag. Ze heeft de boeken van Simon Vestdijk al klaarstaan in haar boekenkast om binnenkort te gaan lezen. Wanneer Amber niet aan het lezen is, gaat ze graag naar de bioscoop of is ze aan het gamen. Ze is vooral gek op het spel Skyrim.

  Onderzoeksassistent

  Naast haar studie helpt Amber als onderzoeksassistent bij een onderzoek naar het leesgedrag van kinderen met autisme. “We werken daarvoor in een laboratorium met een eye-tracker. Dat is een apparaat waarmee je oogbewegingen volgt. We vergelijken zo het leesgedrag van kinderen zonder autisme met het leesgedrag van kinderen met autisme. Op basis van oogbewegingen kun je namelijk conclusies trekken over hoe iemand een gelezen tekst verwerkt. Heel boeiend!”

  Research Master

  Onderzoek doen bevalt Amber wel. Ze hoopt dan ook na haar studie de Research Master te gaan doen. “Het lijkt me wel wat om op de universiteit te werken aan een onderzoeksproject, het liefst op het gebied van middeleeuwse literatuur.”

  Veel mogelijkheden

  Juist vanwege haar eigen enthousiasme over de studie, benadrukt Amber graag dat Nederlands meer opties biedt dan vaak wordt gedacht. “Je bent zeker niet beperkt in je mogelijkheden met een talenstudie. Met je eigen keuzes binnen de studie kun je heel goed zelf je pad uitstippelen. Ga gewoon eens in gesprek met een student of docent op een open dag, zodat je weet wat de studie echt inhoudt.”

  > Wil jij ook iets doen met Nederlands? Bekijk de mogelijkheden.