Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Anouk

  “Als je analytisch bent ingesteld en houdt van puzzelen, dan is een talenstudie echt heel leuk.”

  “Mensen denken vaak dat ik alleen boeken aan het lezen ben, maar dat is helemaal niet zo”, zegt Anouk (23) lachend. Ze studeert Nederlandse Taal en Cultuur in Leiden en maakt graag duidelijk dat die studie anders is dan veel mensen denken. “De studie past juist bij mij omdat ik een brede interesse heb en een echte puzzelaar ben.”

  Specialisaties

  Anouk zit nu in het derde jaar van haar studie. Voordat ze aan Nederlandse Taal en Cultuur begon heeft ze twee hbo-propedeuses gehaald voor de opleidingen Bestuurskunde en Communicatie, maar ze miste bij die opleidingen de diepgang en verbreding. “Daarom vind ik Nederlands zo leuk. Er zijn veel verschillende richtingen: moderne letterkunde, oude letterkunde, taalbeheersing en taalkunde. De eerste anderhalf jaar volg je al die richtingen. Daarna kun je je specialiseren.” Anouk heeft daarbij gekozen voor taalkunde. “Puzzelen met taal is wel aan mij besteed.”

  Vakken over programmeren

  Over de vraag wat haar favoriete onderdeel van de opleiding is, hoeft Anouk niet lang na te denken. “Ik heb programmeervakken gevolgd en die waren echt heel leuk. In die zin ben ik wel een beetje een nerd misschien. Maar ik moet zeggen dat ik tevreden ben over de hele studie. Ook letterkunde vind ik bijvoorbeeld interessant door de informatie over de maatschappelijke context, ondanks dat het niet mijn favoriete vak is. Ik ben blij dat ik een brede basis krijg.”

  Niet stilzitten

  Ook naast haar studie zit Anouk niet graag stil. “Ik moet mijn energie altijd wel ergens in kwijt”, geeft ze toe. Gelukkig is van verveling geen sprake, want Anouk heeft een leuke bijbaan als leidinggevende in een museumrestaurant en werkt daarnaast als student-assistent voor een hoogleraar taalkunde. Verder zit ze graag op de racefiets, houdt ze van koken en leest ze graag boeken. Ook doet ze graag bestuurservaring op naast haar studie, met het oog op haar toekomst.

  Meisjesdroom

  In de toekomst zou Anouk graag in een bestuursfunctie aan de slag gaan. Ze ziet zichzelf wel leidinggeven, het liefst bij de overheid zodat ze ook iets voor de maatschappij kan betekenen. Een combinatie van met bestuur, taal en communicatie lijkt haar mooi, bijvoorbeeld als woordvoerder. Maar haar stiekeme meisjesdroom is om bij de AIVD te gaan werken. Voorlopig richt Anouk zich vooral op haar vervolgopleiding. Ze heeft haar oog laten vallen op de master Taaltechnologie.

  Analytisch

  Anouk vindt het zonde dat veel mensen geen goed beeld hebben van talenstudies. “Ik had er zelf ook nooit aan gedacht om Nederlands te gaan studeren. Nu ik het studeer, weet ik dat deze studie veel meer inhoudt dan wat je bij het vak Nederlands op de middelbare school leert. Als je analytisch bent ingesteld en houdt van puzzelen, dan is een talenstudie echt heel leuk. Zelfs als je meer van de bètavakken bent!”

  > Wil jij ook iets met Nederlands doen? Bekijk de mogelijkheden.