Talenstudie voor jou

  • Interviews

    De studiekeuze van Christa

    “De opleiding is specifiek en tegelijkertijd heel breed.”

    Christa (21) blonk op de middelbare school uit in het vak Engels. Dat ze daar iets mee wilde doen, had ze al vroeg door, en ook het onderwijs trok haar wel. Hoewel Christa nog even twijfelde tussen de academische pabo en een bachelor Engelse Taal en Cultuur met een master educatie, viel de keuze uiteindelijk op het tweede. Ondertussen studeert Christa bijna vier jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen en voelt ze zich daar helemaal thuis. Zo is ze dit collegejaar voorzitter van studievereniging Nuts, de vereniging van de bachelor Engelse Taal en Cultuur in Groningen, en geniet ze volop van het Groningse studentenleven.

    Een studieprogramma vol mogelijkheden

    Christa is momenteel bezig met het afronden van de bachelor en daarnaast volgt ze de pre-master vertalen. Het studieprogramma dat ze de afgelopen drie jaar heeft gevolgd, biedt volgens Christa veel mogelijkheden om te ontdekken waar je interesses liggen. Het eerste jaar bestaat uit drie introducerende richtingen: taalkunde (linguistics), moderne literatuur en Middeleeuwse literatuur. Daarnaast volgen studenten vakken over academische vaardigheden. In het tweede jaar hebben studenten meer keuzevrijheid. Er zijn nog steeds een aantal verplichte vakken maar studenten bepalen zelf hun schema. De richting die studenten kiezen in het tweede jaar, is een mooie voorbereiding op het schrijven van een scriptie in het derde studiejaar. Daarnaast is er in het derde jaar ruimte voor een minor. Veel studenten kiezen dan voor de buitenlandminor. “Je kunt naar Engeland, Nieuw-Zeeland of zelfs naar Azië. Inmiddels hebben studenten veel keuze want overal wordt wel Engels gesproken of onderzocht.”

    Specialiseren

    Voordat Christa Engelse Taal en Cultuur ging studeren, was ze vooral geïnteresseerd in Engelse literatuur en lezen. Al gauw bleek dat het ontleden van teksten toch niet zo haar ding was. Taalkunde beviel haar beter: “Bij taalkunde doe je veel experimentjes en maak je gebruik van computerprogramma’s om te visualiseren wat je hoort. Dat vind ik heel leuk.” Toch koos Christa uiteindelijk niet voor een taalkundige minor, maar voor de educatieve minor. “Ik wil docent worden en de educatieve minor geeft een goed beeld van hoe de educatieve master in elkaar zit.” Naast de educatieve master wil Christa ook graag de master vertalen gaan volgen. “Er zijn veel opties in minors en masters. Zo zijn er ook studenten die voor de richting psychologie, film en media of genderstudies kiezen. De opleiding is specifiek en tegelijkertijd heel breed.”

    Alleen maar hoogtepunten

    Toen Christa begon met de studie, sloot ze zich direct aan bij de studievereniging. Dat bevalt zo goed dat ze vorig jaar besloot om een bestuursjaar te doen. “Samen met mijn medebestuursleden organiseren we superleuke activiteiten zoals ‘The Night of English Literature’ en ‘The Poetry and Music Night’. Dat soort evenementen zijn altijd zo leuk omdat je dan kan zien hoe creatief iedereen is en je soms een hele andere kant van mensen ziet die je al jaren kent.” Ook buiten het studeren en de studievereniging om heeft Christa een druk leven. Zo is ze nog lid van twee andere verenigingen: volleybalvereniging Kroton en de LGBTQ+-studentenvereniging Ganymedes.

    Terugkijken op de studie

    Christa kijkt met veel plezier terug op de afgelopen drie jaar. “Wat er voor mij echt uitspringt, is hoe open en divers de English community is. Iedereen is welkom, je kunt eigenlijk niet gek genoeg zijn en maakt snel vrienden.” Ook de band met de professoren is goed. “Op de middelbare school vertelden docenten wel eens dat de afstand tussen studenten en professoren veel groter is in het hoger onderwijs. Daar merk ik zelf niks van. Onze professoren zijn erg behulpzaam en betrokken.”

    Studiekiezers die houden van Engelse literatuur en geïnteresseerd zijn in de taal en cultuur of bijvoorbeeld docent Engels willen worden, moeten volgens Christa echt een kijkje komen nemen bij de studie Engelse Taal en Cultuur. Over het instapniveau hoeven studiekiezers zich bovendien geen zorgen te maken. “Je kunt het zo uitdagend maken als je wil.” Verder adviseert Christa om open dagen en meeloopdagen te bezoeken. “Dan krijg je pas echt een goed beeld van hoe de studie in elkaar zit en hoe de sfeer in de colleges is.”

    > Wil jij ook iets doen met Engels? Bekijk de mogelijkheden.