Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Christiaan

  “Je leert om vanuit een ander perspectief naar de maatschappij te kijken.”

  Christiaan (22) begon na het vwo aan de studie Filosofie, maar voelde de behoefte om daarnaast een andere opleiding te gaan doen. Vrij plotseling kwam het idee in hem op om Duits te gaan studeren. En dat idee liet hem niet meer los. Na een geslaagde meeloopdag bij de opleiding Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht wist hij dat deze studie het voor hem was.

  Duits studeren

  Op dit moment zit Christiaan in het derde jaar van de opleiding Duitse Taal en Cultuur. Naast deze studie volgt hij de opleiding Filosofie in deeltijd. “Die combinatie is goed te doen. Ik heb maar weinig colleges voor Filosofie en focus me verder vooral op Duits. Het zijn opleidingen die elkaar mooi aanvullen.”

  Focus op taalwetenschap

  Christiaan vindt het persoonlijke contact met medestudenten en de fijne sfeer tijdens colleges prettig aan de studie Duits. Ook spreekt het hem aan om tijdens colleges deels praktisch bezig te zijn, bijvoorbeeld met taal- en literatuuropdrachten. “Ook de onderwerpen in colleges zijn erg interessant”, voegt Christiaan toe. “Zo heb ik vorig jaar les gehad over instinkvertalingen, oftewel woorden die in het Nederlands en Duits iets heel anders betekenen, maar die wel op elkaar lijken. Daar zijn veel voorbeelden van te bedenken.”

  Bijzondere ervaringen

  Christiaan kan niet kiezen als je hem vraagt naar zijn meest bijzondere ervaring tijdens de studie. “Ten eerste was mijn bestuursjaar bij de studievereniging van de opleiding Duits heel bijzonder. Ten tweede ben ik op uitwisseling geweest naar de Duitse stad Bochum, waar ik vier maanden vakken heb gevolgd. Het was heel bijzonder om daar volledig met Duits bezig te zijn en de Duitse onderwijscultuur te leren kennen.” Als derde voorbeeld noemt Christiaan een project dat hij heeft opgezet. Hij legt uit: “Hierbij koppelde ik een aantal Nederlanders die Duits leren aan Duitsers die Nederlands leren. Daarvoor heb ik een uitwisseling opgezet tussen Bochum en Utrecht. Een groot succes!”

  Onderwijsambities

  Christiaan heeft al een goed beeld van wat hij na zijn studie zou willen doen. Hij werkt op dit moment bij een bedrijf dat onder andere huiswerkbegeleiding en bijles verzorgt. Voor de klas staan lijkt hem wel wat. Na zijn studie Duits wil hij dan ook een educatieve master gaan doen om zijn lesbevoegdheid te halen.

  Duitse stripboeken

  Studeren is niet het enige waarmee Christiaan zich bezighoudt. Hij houdt ook van gamen en lezen. Overigens leest hij niet alleen gewone boeken, maar ook stripboeken. Die voorliefde is overigens aangezwengeld door een literatuurvak, waarbij ook stripboeken met een duidelijke politieke boodschap aan bod kwamen. Bij dat vak leerde Christiaan om analytisch te kijken naar stripboeken, waardoor hij die meer is gaan waarderen.

  Toolkit met vaardigheden

  Dat de studie Duitse Taal en Cultuur je veel kan brengen, weet Christiaan wel zeker. “Je leert analytische vaardigheden aan, en je leert goed schrijven in het Duits en in het Nederlands. Ook krijg je een toolkit mee waar je in het werkzame leven mee verder kunt, bijvoorbeeld doordat je kritisch leert denken.” Christiaan besluit: “Bij een talenstudie leer je om vanuit een ander perspectief (een andere taal en cultuur) naar de maatschappij te kijken. Dat is heel waardevol.”

  > Wil jij ook iets met Duits doen? Bekijk de mogelijkheden.