Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Daan

  “Vertalen, geschiedenis, cultuur – ik vind het allemaal interessant.”

  Een studie kiezen uit de vele bestaande opleidingen vond Daan nog niet makkelijk. Hij besloot daarom te kijken welke vakken hij op de middelbare school leuk vond. Daarbij sprong Spaans er voor hem uit. Na een bezoek aan een open dag wist hij het zeker: dit was dé studie voor hem. Een paar jaar later kijkt Daan goed terug op zijn studie en richt hij zich op een toekomst in het toerismebeleid.

  Heel diverse vakken

  Wat Daan het leukste vond aan zijn studie? Over die vraag hoeft hij niet lang na te denken. “Er waren veel verschillende vakken. Cultuur, geschiedenis, taalkunde en vertalen bijvoorbeeld. Ik vond het allemaal erg interessant, hoewel cultuur mij wel meer lag dan taalkunde.” Maar dat is niet het enige: Daan vond ook de studievereniging heel fijn. “Ik heb een tijdje in het bestuur gezeten en heb bij de vereniging veel leuke contacten opgedaan.” Ook is Daan lovend over de docenten bij de studie. “Die zijn erg betrokken en altijd bereid om te helpen.”

  Colleges over vertalen

  Het meest interessante vak dat Daan heeft gevolgd, ging over vertalen. “We kregen college van een echte vertaler en gingen elk college zelf met een vertaling van het Spaans naar het Nederlands aan de slag – op dezelfde manier als een vertaler doet. Door dat vak leerde ik hoeveel er bij vertalen komt kijken. Je hebt bijvoorbeeld kennis van de context, van bepaalde grammaticale constructies en soms ook van culturele aspecten nodig om een goede vertaling te kunnen maken.”

  Studeren in Chili

  Iets anders wat Daan niet snel zal vergeten, is het half jaar dat hij in Chili studeerde. Hij koos bewust voor een verre bestemming, ook al vond hij het spannend om 12.000 kilometer van zijn familie en vrienden verwijderd te zijn. “Ik volgde in Chili vakken over filosofie, antropologie en sociologie. Erg interessant!”, vertelt Daan enthousiast. “En,” voegt hij toe, “er was ook genoeg tijd om het land zelf te ontdekken. Ook was het bijzonder om Chileens Spaans te horen. Daardoor werd wat ik heb geleerd over dialecten veel concreter.”

  Werken in het toerismebeleid

  Na zijn bacheloropleiding Spaans rondde Daan een pre-master af op het gebied van geografie, planologie en milieu. Op dit moment volgt hij de master Tourism & Culture. “In deze master bestuderen we alle facetten van toerisme. Dat varieert van toerismemarketing tot de impact van toerisme op het milieu.” Daan heeft mede door die master heel helder voor ogen wat hij na zijn studie wil gaan doen. “Door een interessant project ontdekte ik dat werken bij de overheid mij goed ligt. Ik zou graag in het toerismebeleid willen werken.”

  Fotograferen

  Naast studeren houdt Daan zich bezig met fotograferen en is hij lid van een fotografievereniging. Vooral landschappen, architectuur en dieren zet hij graag op de foto. Die voorliefde begon overigens tijdens zijn verblijf in Chili, waar hij de mooie landschappen wilde vastleggen. Chili is zonder twijfel de mooiste bestemming waar Daan ooit is geweest.

  Veel kanten op met een talenstudie

  Daan krijgt weleens vanuit zijn omgeving de vraag wat je met een studie Spaans kunt doen. Hij is daar stellig in: “Je toekomstige baan hangt vooral af van de keuzes die je tijdens je studie maakt, bijvoorbeeld voor je minoren en master. Mijn studiegenoten zijn heel verschillende dingen gaan doen, van vertaler tot beleidsmedewerker. Je kunt met een talenstudie heel wat kanten op.”

  > Wil jij ook iets doen met Spaans? Bekijk de mogelijkheden.