Talenstudie voor jou

  • Interviews

    De studiekeuze van Didi

    “Ik zocht een uitdaging en heb die gevonden in mijn talenstudie.”

    Didi (23) was op zoek naar een uitdaging. Een vreemde taal leren, een specialisatie opdoen en een studie die meer energie geeft dan dat het kost – dat was haar wens. Dat alles vond ze bij Latijns-Amerikastudies in Leiden. “In eerste instantie besloot ik: ik begin er gewoon aan en kijk wel waar het schip strandt. Maar al snel was ik zo enthousiast over de studie dat het schip nog steeds niet is gestrand. Ik heb het er erg naar mijn zin.”

    Specialiseren in een bepaalde regio

    Na het vwo begon Didi aan de studie International Relations and Organisations. Maar ze vond het jammer dat de opleiding zo algemeen was en dat ze niet specifiek van één bepaalde regio en taal veel afwist. In haar zoektocht naar een andere studie stuitte ze al snel op Latijns-Amerikastudies. Affiniteit met dat gebied had ze altijd al gehad en het voelde direct goed toen ze de voorlichting bijwoonde. “Het is een fijne, kleine studie en Spaans is gewoon een te gekke taal. Ik vind het een gaaf idee dat ik expert in Spaanstalig Amerika word.”

    Onderwijs volledig in het Spaans

    Onderwijs volgen in een andere taal maakt de opleiding af en toe pittig, vindt Didi, maar op een positieve manier. “Toen ik begon, kon ik net aan een biertje in Spanje bestellen. Nu kan ik deelnemen aan discussies op universitair niveau. En dat in krap drie jaar. Mijn master is nu zelfs volledig in het Spaans, maar dat is gelukkig stap voor stap opgebouwd. Vooral in jaar 1 en 2 van de bachelor krijg je nog veel les in de (Spaanse of Portugese) taal om die steeds beter onder de knie te krijgen. Kunnen communiceren in het Spaans is volgens Didi essentieel om de regio beter te begrijpen. Maar de opleiding gaat zeker niet alleen over de taal. Je volgt vakken over geschiedenis en politiek, over cultuur en over taalkunde, en je kunt daarin je eigen specialisatie kiezen.

    De westerse bril afzetten

    Het vak ‘Beeld van de Ander’ was voor Didi een eyeopener. “Dat vak dwingt je om je eigen westerse bril af te zetten en met een ander perspectief naar Europa en de VS te kijken. Door mijn studie ben ik kritischer geworden op hoe we in westerse landen leven en hoe we ons in de wereldpolitiek gedragen. Zo zag ik de VS altijd als een groot en machtig land. Maar inmiddels heb ik door dat dat beeld lang niet altijd klopt en dat de VS verantwoordelijk zijn voor veel onrust in de regio.”

    Geen massastudie, maar een regiostudie

    Didi heeft er als studentambassadeur haar missie van gemaakt om meer studiekiezers te laten zien hoe leuk een talenstudie is. “Er zijn meer opties dan de klassieke opleidingen als rechten, psychologie en geneeskunde. Misschien sluiten specifiekere opleidingen beter aan bij je interesses.” Wat Didi ook aanspreekt in haar studie, is dat je in het buitenland kunt studeren. Ze volgde zelf in Chili vakken over cultuur, taal en politiek. Ook leerde ze daar over het groeiende aantal sociale protesten rondom de positie van vrouwen in de regio – een onderwerp waar ze in haar master nu de focus op legt.

    Internationale carrière in een zonnig land

    Ook naast haar studie verveelt Didi zich geen moment. Ze geniet van het studentenleven in een studentenhuis vol meiden. Soms fantaseert ze al over haar carrière na de studie. Ze ziet een internationale baan wel voor zich, waarbij ze bijvoorbeeld voor een interessant bedrijf in Latijns-Amerika, bij de ambassade of bij een NGO in die regio gaat werken. Werken in Latijns-Amerika ziet Didi sowieso wel voor zich. In welk land weet ze nog niet. “In ieder geval ergens waar de zon schijnt.”

     

    > Ook iets met Spaans studeren? Bekijk de mogelijkheden.