Talenstudie voor jou

 • Interviews

  De studiekeuze van Iris

  “Een buitenlandverblijf is goed voor je persoonlijke ontwikkeling.”

  Dat Iris (23) iets met talen heeft, wist ze altijd al wel. Toch had ze nooit verwacht dat ze lerares Duits zou worden. Zowel de Duitse taal en cultuur als het onderwijs zijn min of meer toevallig op haar pad gekomen. Inmiddels staat ze met veel plezier voor de klas.

  Keuze voor Duits

  “Ik vond Duits altijd al een interessant vak op de middelbare school, maar had niet de intentie om daar iets mee te gaan doen.” Iris volgde de opleiding International Business Communication in Nijmegen, waarbij een vreemde taal onderdeel is van de opleiding. Ze koos voor Duits en deed aansluitend de master Nederland-Duitslandstudies.

  Verblijf in Münster

  Iris hoeft niet lang na te denken over de vraag wat haar het meest is bijgebleven van haar studie: dat is haar buitenlandverblijf in Münster. “Het was een heel bijzondere en leerzame ervaring, die ook nog eens heel goed was voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik ben er zelfstandiger door geworden. In Münster is mijn liefde voor de Duitse taal en cultuur nóg groter geworden. De stad voelt inmiddels echt als thuis.”

  Aardige Duitsers

  Iris merkt dat er veel onterechte vooroordelen zijn over Duitsland. “Het clichébeeld dat Duitsers stugge mensen zijn, klopt niet. Ik heb gemerkt dat ze juist heel gastvrij en aardig zijn. Ik ga er daarom graag tegenin als mensen dat soort vooroordelen hebben. Iedereen moet weten hoe leuk Duitsland is.”

  Voor de klas

  Iris’ belangstelling voor het onderwijs is min of meer toevallig ontstaan. “Ik deed een afstudeeronderzoek bij de provincie Overijssel over de leerlijn voor Duits van de middelbare school tot het mbo. Door het werken aan mijn scriptie raakte ik geïnteresseerd om zelf het onderwijs in te gaan. Omdat er een groot lerarentekort is, kon ik meteen aan de slag. Ik sta met veel plezier voor de klas in de onderbouw. Volgend jaar start ik met de lerarenopleiding, zodat ik ook in de bovenbouw les kan geven.”

  Netflix, sporten en… boekhouden

  Niet alleen staat Iris voor de klas en volgt ze colleges, ook is ze net als veel leeftijdsgenoten gek op Netflixen. “Mijn favoriet is een Duitse serie: Dark. Ook ben ik gek op sporten: ik doe aan hardlopen en volleybal.” Ook heeft Iris naar eigen zeggen een bijzondere guilty pleasure: ze vindt het stiekem heel leuk om te boekhouden.

  Combinatie van droombanen

  Wat Iris later wil in haar loopbaan is wel duidelijk: “Ik wil met mensen werken en mijn enthousiasme kunnen overbrengen.” Haar ultieme droom zou zijn om een gemeente, provincie of andere instantie te vertegenwoordigen in Duitsland en tegelijkertijd als docent voor de klas te staan. In het bedrijfsleven werken lijkt Iris ook interessant. Kan ze mooi haar stiekeme passie voor boekhouden kwijt. “Zolang ik in mijn werk maar de Duitse taal kan gebruiken.”

  > Wil jij ook iets met Duits doen? Bekijk de mogelijkheden.